Na jakiej podstawie wylicza sie w uchwale określić szczegóło - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 paź 2017, 8:49

odpłatnosc procentową za schroniska, czy jak każda rada miejska uchwali sobie, czy są na to jakies wytyczne
Magdaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2017, 12:23

Czy każda gmina musi mieć podjętą uchałe w sprawie ustalenia szczegółowych zasad ponoszenia odpłatności za pobyt w schronisku dla osób bezdomnych nawet jesli ta gmina nie prowadzi na terenie swojej gminy takiego schroniska?
Magdaw
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2017, 13:14

Nie ma takiego obowiązku, nie ważne czy prowadzi na terenie swojej gminy schronisko czy nie. Po prostu, jeżeli nie ma uchwały to nie ma jak pobierać odpłatności za schronisko od klienta i ponosi za nie pełen koszt z własnego budżetu.
walek
Stażysta
Od: 29 paź 2007, 13:05
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym

Napisano: 13 paź 2017, 9:34

mam pismo z uw w którym jest napisane że w celu wykazania si,ę gotowoscią do udzielenia schronienia osobom potrzebującym gmina powinna posiadać uchwałę zgodnie z art. 97 ust. 5 ustawy o ps, która ustalałby organizację oraz szczegółowe zasady ponoszenia odpłatnosci za pobyt w ośrodku wsparcia Stąd moje pytania nasza gmina nie posiada takiego ośrodka ale mamy umieszczone osoby na terenie innych schronisk w innej gminie, czy ja tez musze taką uchwałę posiadać bo mam wątpliwości
Magdaw
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2017, 10:40

Kwestia do rozstrzygnięcia to czy Schronisko jest ośrodkiem wsparcia, w ośrodku wsparcia może być świadczony pobyt całodobowy (tj. schronienie), a jak to działa w druga stronę to zdania są podzielone:) Jeżeli schronienie jest realizowane w Schroniskach prowadzonych przez Stowarzyszenia to raczej nie jest to ośrodek wsparcia, bo zgodnie z ustawą art. 51.2 Ośrodek wsparcia jest jednostką organizacyjną pomocy społecznej....
walek
Stażysta
Od: 29 paź 2007, 13:05
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x