Proszę o pomoc - jednorazowy dochód - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 11 paź 2017, 21:51

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu jak rozumieć art.8 ust.12 ustawy o pomocy społecznej. 3 lata temu ponownie zakwalifikowano mnie do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Otrzymałem zasiłek stały i pielęgnacyjny. Zasiłek pielęgnacyjny za listopad i grudzień wypłacono w grudniu. Z tego powodu, powołując się właśnie na art.8 ust.12 zmniejszono mi na 1 miesiąc wysokość zasiłku stałego o 153zł oraz obciążono częściową odpłatnością za usługi opiekuńcze i posiłek z dziennego domu pomocy. Piszę o tym, ponieważ w tym roku zapewne sytuacja się powtórzy. Moja socjalna twierdzi, że jest to prawidłowe postępowanie, jednak przeglądając posty na tym forum wydaje m i się, że nadpłacony zasiłek nie powinien być wliczany do dochodu za miesiąc w którym go otrzymałem. Znalazłem również wyrok WSA w Lublinie w bardzo podobnej sprawie https://www.orzeczenia-nsa.pl/ii-sa-lu-6 ... es=2008_12 Kto zatem ma rację?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Andrinho
Praktykant
Od: 11 paź 2017, 21:33
Zajmuję się: klient pomocy społecznej

Napisano: 13 paź 2017, 13:58

wyrównaie zasiłku pielegnacyjnego jest wliczane do dochodu wstecz jako dochód nalezny ale nie wpływa to na wysokosc stałego. Prawo nie działa stecz w szczegolności gdy oragan działa l do wydania decyzji przez 2 lub 3 miesiące.
Jeżeli otrzymał Pan pielęgnacyjny w pażdzierniku to zmina stałego od listopada . Stąły pomniejszony o pielęgnacyjny gdyz stanowi to Pana dochód. ( 634 - 153= 481 zł stałego) .Co do usług to jest prawidłowość gdyż pielegnacyny winien być przeznaczony między innymi na to. Ale prosże wnieść o zwonienie z opłaty gdyż łacznie z pielegnacymym jest Pan w kryterium czyli 634 zł. U nas nikt z takim dochodem nie płaci. Prosze wnieść na piśmie z kopią i w przypadku odmowy może sie Pan odwołać do SKO.
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x