Na pewno ktoś taki przypadek miał... Proszę o POMOC - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 mar 2014, 16:25

czy pisaliście może niedawno decyzję uchylającą specjalny zasiłek opiekuńczy w związku ze śmiercią osoby niepełnosprawnej ??

Jeśli tak, to proszę , ba.... bardzo proszę o wzór :)

Z góry dziękuję :)
~Joanna

Napisano: 03 mar 2014, 16:48

Proszę
~Joanna

Napisano: 03 mar 2014, 16:55

?
~Joanna

Napisano: 03 mar 2014, 16:58

czy nikt nie miał takiej sytuacji... ?
~Joanna

Napisano: 03 mar 2014, 18:47

Chyba mogę Ci pomóc. Mam taki sam problem i od innego ośrodka dostałam taką podstawę prawną:

\" Na podstawie art. 155 ustawy -KPA (Dz.U....) w związku z art 16a ustawy z dnia 28 listopada.....(t.j Dz.U.....) oraz rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 3 stycznia 2013 w sprawie ..... (Dz.U....) oraz upoważnienia.... \"

~Majus1236

Napisano: 03 mar 2014, 18:50

Tylko nie wiem na ile to jest dobrze:) muszę sobie sama radzić:) resztę mogę wrzucić jutro bo piszę ręcznie i dzisiaj już nie zdąże.
~Majus1236

Napisano: 03 mar 2014, 18:57

Nie uchylenie w tym przypadku tylko stwierdzenie wygaśnięcia - 162KPA. Wybrałem to co ważne poniżej z tekstu.

art. 162
§ 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:

1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji [...] leży to w interesie społecznym [...]

§ 3. Organ stwierdza wygaśnięcie decyzji lub uchyla decyzję na podstawie przepisów § 1 i 2 w drodze decyzji.

Prosta sprawa. Stwierdzasz wygaśnięcie, w uzasadnieniu cytujesz to co wyżej + opis, że dnia tego a tego wpłynął akt zgonu potwierdzający, że osoba wymagająca opieki zmarła dnia..., wobec powyższego stwierdzono, ze decyzja ustalajaca prawo do SZO stała się bezprzedmiotowa. Biorąc powyższe bla bla bla
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x