Pełnoletnia dziewczyna na którą pobierany był ZR urodziła dziecko. Od kiedy powinnam uchylić zasiłek rodzinny na tą dorosłą dziewczynę? Od momentu kiedy matka zgłosiła ww. fakt, czy od miesiąca kiedy ta pełnoletnia sama złożyła wniosek na ZR na własne dziecko?
od dnia kiedy urodzila dziecko:) z tym,ze zasilek na nia nalezy sie jej matce rowniez do tego dnia a ze jest niepodzielny to moze ona miec na wlasne dziecko a matka na nia w tym jednym miesiacu (jelsi oczywiscie nie urodzila 1 dnia miesiaca)
To jeśli ta pełnoletnia urodziła 11 lutego, matka pełnoletniej zgłasza ww. fakt 19 lutego to uchylam ZR na pełnoletnią od 19 lutego i przyznaję ZR na małe dziecko od lutego ( wniosek złożony przez pełnoletnią 28 lutego 2014 r.) ? Czy dobrze myślę?
Tylko się nie denerwuj ja i tak jestem bardzo wdzięczna bo bardzo dużo mi pomogłaś, ja wiem ,że bez sensu są może moje pytania tylko że ja cały czas nie rozumiem dlaczego matce i córce przysługuje za ten sam miesiąc ZR ( za luty), a co z art. 7 ust. 4 ? Bo ja myślę że skoro w lutym dziewczyna sama złożyła już na swoje dziecko wniosek i od lutego będzie miała przyznany ZR to matce już za luty się nie należy ZR na tą pełnoletnią . Od razu się tłumaczę.... jestem od niedawna na ŚR i dopiero się uczę Dziękuję za wyrozumiałość