Nadpłacone świadczenia - odsetki - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 lis 2018, 9:48

Jeżeli świadczeniobiorcy zostało nadpłacone świadczenie rodzinne czy są naliczane odsetki? Wydaje mi się że nie, ale zapytam bardziej doświadczonych. W sytuacji gdy świadczeniobiorca zwrócił odsetki od tego świadczenia to powinno się dokonać zwrotu tych odsetek tej osobie? Jaki dokument podpiąć? Notatka pracownika, który błędnie naliczył? Pierwszy raz mam taką sytuację.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 14 lis 2018, 11:04

U nas na decyzji o nienależnie obranych świadczeniach jest informacja, czy zwrotowi podlegają same świadczenia, czy z odsetkami. To, czy naliczane są odsetki zależy od przebiegu postępowania, więc czasem są naliczane, a czasem nie (nie zagłębiając się w szczegóły). Jeśli świadczeniobiorca rzeczywiście nadpłacił te odsetki, to trzeba mu je oddać - wydaje mi się, że notatka służbowa w zupełności tu wystarczy, zwłaszcza jeśli podpisze Ci się pracownik merytorycznie odpowiedzialny.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 14 lis 2018, 11:29

Tak jak Palinka z GOPS-u pisze. Zwróc nadpłacone odsetki i podepnij notatkę sporządzoną przed pracownika merytorycznego.
Kinia001
Awatar użytkownika
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:53
Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama

Napisano: 14 lis 2018, 13:54

Gdyby to było nienależnie pobrane to bez problemu, miałam wypłacone świadczenie w za dużej wysokości.
Dziękuję za odp :)
Jessie
Starszy referent

Napisano: 15 lis 2018, 10:33

Czyli chodzi o to, że pracownik przelał za dużo $ świadczeniobiorcy? W takim przypadku powinien wystąpić z wezwaniem do zapłaty, w którym powinna być wykazana kwota, którą ta osoba powinna zwrócić i termin do którego powinna tego zwrotu dokonać. W przypadku gdy tego nie dokona wtedy, hmm. chyba są odsetki. Ręki sobie uciąć nie dam.
Kinia001
Awatar użytkownika
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:53
Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama

Napisano: 15 lis 2018, 11:39

Ta osoba zwróciła pieniądze bez problemu, tylko groszowe odsetki też są wpłacone i nie wiem co mam z nimi zrobić. Wydaje mi się, że ich być nie powinno. Zastanawiam się czy je oddać osobie czy przelać do urzędu.
Jessie
Starszy referent

Napisano: 15 lis 2018, 12:26

Po pierwsze, dowiedz się w dziale świadczeń czy te odsetki powinny być naliczone, czy nie. Osoba, która prowadzi sprawę powinna pomóc - udzielić Ci informacji, czy było wszczynane postępowanie itd (i wtedy myślimy co dalej), czy po prostu obie strony się dogadały, że kwota zostanie zwrócona. Jeśli mamy do czynienia z drugą opcją, to oczywiście oddaj nadpłatę świadczeniobiorcy i już (można jeszcze ustalić z tą osobą, z czego wynikła pomyłka). Skoro idzie to drogą "półoficjalną", to nie ma co plątać tu jeszcze urzędu.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x