szkoda, że tyle osób pracuje w OPS i nie wie, czy wynagrodzenia ze środków Funduszu Pracy będzie księgowało w paragrafie 4010 czy 2690? Rok temu był 4730 a w tym roku?
W 2017 roku miałam Fundusz Pracy na odrębnym rachunku bankowym - i ta część była pozabudżetowa - wlkp.
W tym roku gdzieś widziałam adnotację że maja być przyjęte do budżetu tylko nie mogę odszukać.
Matko Boska... oczywiście, że paragraf 269 to paragraf po stronie dochodów gminy...ale i wydatków FP, tylko że ta strona wydatkowa dotyczy dysponenta FP, a nie Was. Warto również zauważyć, iż nie jest to dotacja.
Po dochodach włącza skarbnik do budżetu środki z FP na paragrafie 269, gdyż:
269 Środki z Funduszu Pracy otrzymane na realizację zadań wynikających z odrębnych ustaw
Paragraf ten obejmuje w szczególności:
- środki otrzymane z Funduszu Pracy przez powiat z przeznaczeniem na finansowanie kosztów wynagrodzenia i składek na ubezpieczenia społeczne pracowników powiatowego urzędu pracy na podstawie ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017 r. poz. 1065, z późn. zm.),
- środki Funduszu Pracy przeznaczone na koordynację przez asystenta rodziny, o której mowa w art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 4 listopada 2016 r. o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin "Za życiem",
- środki Funduszu Pracy przeznaczone na dofinansowanie zadań, o których mowa w art. 62 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2018 r. poz. 603, z późn. zm.), w latach 2018-2022.
Po wydatkach FP przekazuje Wam środki na paragrafie 269, gdyż:
269 Środki Funduszu Pracy przekazane na realizację zadań wynikających z odrębnych ustaw
Paragraf ten obejmuje w szczególności:
- środki przekazane powiatom z Funduszu Pracy z przeznaczeniem na finansowanie kosztów wynagrodzenia i składek na ubezpieczenia społeczne pracowników powiatowego urzędu pracy na podstawie ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy,
- środki Funduszu Pracy przeznaczone na koordynację przez asystenta rodziny, o której mowa w art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 4 listopada 2016 r. o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin "Za życiem",
- środki Funduszu Pracy przeznaczone na dofinansowanie zadań, o których mowa w art. 62 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, w latach 2018-2022.
...moim zdaniem OPS nie powinien mieć wynagrodzeń asystenta po stronie wydatkowej na par 269 gdyż nie jest dysponentem środków funduszu pracy. paragraf 401 jest właściwy...no bo kto zawiera umowę z asystentem....
-§ 269... koordynacja przez asystenta.... czyli wynagrodzenie dla koordynatora czy asystenta?
Boję się że nadal ten paragraf będzie dotyczył powiatu.
U siebie zrobię 85504/4010, ale muszę też zrobić pismo o zwiększenie dochodów gminy.
W tym roku tylko do kwietnia miałam jedną rodzinę z "Za Życiem" potem zrezygnowali z asystenta. Ale w programie jest że gminy maja pozostawać w gotowości do realizacji tych zadań, więc chyba mogę rozliczyć z całego roku.