Przejęłam dodatki po koleżance, mam wątpliwości dotyczące wynajmu mieszkań w domu wielorodzinnym. Wynajmujący płacą czynsz plus za śmieci i wodę do rak zarządcy. Pytanie moje polega na tym czy przyrównywać do stawki gminnej oraz czy te opłaty za media powinnam też doliczać czy nie? Czy traktować zarządcę jako osobę prywatną? Nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać. Do tej pory czynsz nie był przyrównywany do stawek gminnych.
Należy zebrać wszystko równoważne czynszowi, sumę koniecznie ograniczyć do poziomu stawki gminnej, dodać opłaty niezależne od właściciela, porównać z kwotą potwierdzoną przez zarządcę, czyli tego co pobiera i rozlicza opłaty.
Kto potwierdza, na tego rachunek z zasady przelewamy dodatek.
Wystarczy?
A jeżeli ktoś wynajmuje od osoby prywatnej ( właściciela Lokalu) , ale zarządcą budynku jest spółdzielnia, to spółdzielnia też potwierdza wniosek ? Najemca płaci całość właścicielowi, Właściciel dopiero rozlicza się ze spółdzielnią. Kto w tej sytuacji powinien być wpisany jako zarząca lokalu? I jeszcze pytanie: najemca płaci 1000 zł właścicielowi ( w tym wszystko - energia , czynsz , woda,) , muszę mieć to rozpisane, bo inaczej jak porównam czynsz do czynszu gminnego, prawda ?