Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Wnioskodawca wynajmuje lokal od osoby prywatnej - ma umowę. Wynajmujący ma tylko 1 mieszkanie przeznaczone pod wynajem. Czy mogę przyznać dodatek w całości do wnioskodawcy? I czy wynajmujący musi wypełnić część wniosku, którą wypełnia zarządca??? Proszę o podpowiedź.
Dodatku opisana sytuacja nie wyklucza.
Z zasady wniosek potwierdza zarządca domu (administrator) i jemu należy przelewać główną część dodatków. Ponadto administrator ma m.in. obowiązek monitorować płacenie.
Jeśli zarządcy takiego nie ma, to oczywiście tę rolę pełni właściciel mieszkania.
Jeśli administrator jest, a właściciel się uprze, to mamy drobny problem, w którym raczej wygrywa właściciel.
Nie ma zaś znaczenia, kto faktycznie wypełnia wniosek, jednak pod względem prawnym podział kompetencji i odpowiedzialności wynika z zapisów na oficjalnym formularzu wniosku.
Dziękuję za odpowiedź. Czyli biorę od właściciela mieszkania numer konta i część przypadającego mu dodatku przyznaję i wypłacam. Resztę wypłacam wnioskodawcy. No chyba, że będzie zrzeczenie ryczałtu to całość wypłacam właścicielowi mieszkania.
Witam, mam podobną sytuację, tyle, że chodzi o dom, a właściciel jest w Niemczech. I co, właściciel musi mi wskazać nr bankowy zagraniczny? Czy mogę przelewać całość dodatku na konto wynajmującego wnioskodawcy?