Najem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 sty 2016, 15:17

Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Wnioskodawca wynajmuje lokal od osoby prywatnej - ma umowę. Wynajmujący ma tylko 1 mieszkanie przeznaczone pod wynajem. Czy mogę przyznać dodatek w całości do wnioskodawcy? I czy wynajmujący musi wypełnić część wniosku, którą wypełnia zarządca??? Proszę o podpowiedź.
Zbigniew1

Napisano: 05 sty 2016, 9:34

Proszę o podpowiedź ;)
Zbigniew1

Napisano: 07 sty 2016, 21:15

Ponawiam pytanie i proszę użytkowników tego forum o pomoc !!!! :!:
Zbigniew1

Napisano: 07 sty 2016, 22:59

Dodatku opisana sytuacja nie wyklucza.
Z zasady wniosek potwierdza zarządca domu (administrator) i jemu należy przelewać główną część dodatków. Ponadto administrator ma m.in. obowiązek monitorować płacenie.
Jeśli zarządcy takiego nie ma, to oczywiście tę rolę pełni właściciel mieszkania.
Jeśli administrator jest, a właściciel się uprze, to mamy drobny problem, w którym raczej wygrywa właściciel.
Nie ma zaś znaczenia, kto faktycznie wypełnia wniosek, jednak pod względem prawnym podział kompetencji i odpowiedzialności wynika z zapisów na oficjalnym formularzu wniosku.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2016, 20:59

Dziękuję za odpowiedź. Czyli biorę od właściciela mieszkania numer konta i część przypadającego mu dodatku przyznaję i wypłacam. Resztę wypłacam wnioskodawcy. No chyba, że będzie zrzeczenie ryczałtu to całość wypłacam właścicielowi mieszkania. :idea: :idea:
Zbigniew1

Napisano: 27 sty 2016, 12:39

Witam, mam podobną sytuację, tyle, że chodzi o dom, a właściciel jest w Niemczech. I co, właściciel musi mi wskazać nr bankowy zagraniczny? Czy mogę przelewać całość dodatku na konto wynajmującego wnioskodawcy?
*ewa

Napisano: 27 sty 2016, 21:52

Czyżby zapomniało się o art. 8 ust.2? Zatem przypominam:
Dodatek mieszkaniowy wypłaca się w całości do rąk osoby będącej właścicielem domu
Czy teraz wiadomo na czyj rachunek?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 14:02

Ale niemiecki właściciel poda mi konto niemieckie, czy z tego tytułu nie będziemy mieli jakichś dodatkowych kosztów?
*ewa

Napisano: 28 sty 2016, 21:29

Dodatkowe czy nie, niemieckie czy inne, to mało istotne przeszkody, mus działać nie zważając na nie.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x