prąd na kartę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 31 gru 2015, 13:53

wnioskodawca siedzi w ZK, ma prąd na kartę, przy tym nie ma m.in. centralnie ciepłej wody. Wskazał też, że nie rachunków za energię, z powodu, że ma prąd na kartę.
Czy i w jaki sposób mam liczyć ryczałt ?
jan

Napisano: 03 sty 2016, 19:41

Dla wygody można wziąć stawkę z któregoś z poprzednich postępowań, a jeśli to niemożliwe lub wątpliwe, to jakąś średnią z podobnych postępowań.

W zasadzie faktura za energię jest do uzyskania u sprzedawcy, tylko czy warto upierać się i czekać na nią może długie tygodnie, gdy ewentualny efekt — wiadomo jak znikomy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 13:28

a jak wskazał, że nie ma rachunków za energię elektryczną ?
czy ponownie żądać rachunku - dowodu za ostatni zakup energii (nie wiadomo kiedy był, obecnie siedzi w Zakładzie Karnym)
czy też, przyjąć średnią ceną za kWh z danego terenu
czy też przyjąć 0 i nie naliczać ryczałtu ?
jan

Napisano: 13 sty 2016, 22:20

Czy moja podpowiedź niezbyt jasna czy co?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2016, 9:52

ja osadzonym w ZK nie daje dodatku - nie zamieszkują....w lokalu
jest fundusz postpenitencjalny ....który jest do tego
kss

Napisano: 14 sty 2016, 11:23

PCW - Twoja wiadomość jest jasna, tylko chciałbym poznać opinię także innych osób w tym temacie. Jak widzisz użytkownik kss w takiej sytuacji w ogóle dodatku nie przyznaje.
jan

Napisano: 14 sty 2016, 12:24

pewnie ze nie daję i jak narazie jestem górą .....wiem ze są wyroki że trzeba przyznać ale na szczęście do każdej sprawy trzyba podejść indywidualnie.....hihih poza tym wskazuje pomoc postpenitencjalną i z tego powinni korzystać
kss

Napisano: 14 sty 2016, 18:35

Wskazany fundusz skrytykował m.in. WSA w Gliwicach (https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FE351424C6):
Odnosząc się do argumentu organu odwoławczego dotyczącego środków i sposobu pomocy osobom odbywającym karę pozbawienia wolności, w postaci Funduszu Pomocy Postpenitencjarnej, trzeba zważyć, iż pomoc ta ma charakter uznaniowy, co oznacza pewną dowolność organu w jej przyznaniu. Nadto, zależna jest od posiadanych środków i możliwości obiektywnych, jak też sytuacji strony. Zatem nie jest tak pewna, jak dodatek mieszkaniowy, który jest przyznawany obligatoryjnie w razie spełnienia ustawowych przesłanek.
W zakresie prawa skazanych polecam np. równoległy wątek viewtopic.php?f=11&t=207198515
Tutaj zaś wróćmy lepiej do problemu zależności ryczałtu od możliwości przedstawienia faktury. ;)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2016, 10:16

czyli wynika, że raczej "iść na rękę" osadzonemu, i wyliczyć ryczałt na podstawie danych np. obowiązujących na danym terenie
jan

Napisano: 15 sty 2016, 21:04

PCW pisze: wziąć stawkę z któregoś z poprzednich postępowań, a jeśli to niemożliwe lub wątpliwe, to jakąś średnią z podobnych postępowań.
Z podobnych, a nie obowiązujących, bo te ostatnie po prostu nie istnieją.

Dotyczy to nie tylko skazanych, ale wszystkich przypadków trudności z fakturą.

Dla porządku dodam, że istnieje też pogląd, by nie przyznawać ryczałtu wcale w takich przypadkach.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x