wnioskodawca składa wniosek, wszelkie opłaty ponosi do spółdzielni. W umowie ma zapisane że czynsz wynosi 200,00 zł. rachunki za prad sa na właściciela lokalu. Jakie wydatki mam wziąć pod uwagę ??
również mnie ciekawi ten temat, mam podobny przypadek w wydatkach mam opłaty czynszowe i eksploatacyjne na 50 zł ale wydaje mi się że wg stawek gminnych powinnam wziąć. Jest zapis czynsz albo inne opłaty. I np. w poprzednim wniosku (jak zrobiła moja poprzedniczka) wzięła te opłaty + czynsz wyliczony wg stawek, wydaje mi się że to błą, ale nie jestm pewna, bo od niedawna mam dodatki i czasem proste rzeczy wydają mi się skomplikowane jak patrze w inne wnioski.........
Schemat jest prosty.
Na początek trzeba rozróżnić 2 rodzaje wydatków:
1) czynsz i inne nie przekraczające zakresu czynszu (np. koszty eksploatacji, utrzymania, remontów, zarządu nieruchomością wspólną, zaliczki na nie, odstępne, odszkodowania ...), oraz
2) opłaty poza czynszem (w zasadzie za 3 media, tj. wodę, ogrzewanie i śmieci).
Suma tych pierwszych wydatków jak wiadomo podlega porównaniu z czynszem gminnym, druga nie.
Jednocześnie w uproszczeniu można kombinować tak: jeśli wnioskodawca płaci drugiej stronie cokolwiek poza kosztami mediów, to stanowi czynsz.