W naszej ustawie nie ma mowy o odsetkach jest tylko zapis żeby zwrócić w podwójnej wysokości, na takiej podstawie ja nie pobierałam odsetek ale też nie wiem czy dobrze. Może ktoś jeszcze coś podpowie.
Odsetki są naliczene ale od kwoty niezwróconej w terminie. Może wyjaśnię, bo ostatnio to przerabialam.
1. Wydajemy decyzję, w której uchylamy poprzednią i przyznajemy nowy (już prawidłowy) DM.
2. Określamy nienależnie przyznany dodatek i jego podwójną wysokość oraz wyznaczamy termin do zwrotu nienależnie probranego dodatku x 2 .
3. Jeśli strona nie zapłaci w tym terminie to od następnego dniaod tej kwoty, sa naliczane odsetki ustawowe. W tym czasie może złożć wniosek o umorzenie itp., ale to już inna bajka.
4. Po tym terminie wystawiamy tutuł wykonawczy i przekazujemy do komornika. W tytule zaznaczamy od kiedy naliczać odsetki.
Wszystko niby cacy, jednak można się zastanawiać, jak to jest z tym terminem. Czy gmina może ustalić dowolny termin? Dowolny, czyli zależy komu. Może taki termin należy wywnioskować z przepisów prawa?
W tytule wykonawczym wskazujemy jako termin naliczenia odsetek następny dzień po terminie zwroty nienależnie pobranego DM określonego w zawiadomieniu czyli zawiadomiłam Stronę, że nienależnie pobranu DM wynosi 100zł podwójna wydokość to 200zł i ma czas do zapłaty 30dni od odbioru zawiadomienia. Zawiadomienie odebrała np. 15 kwietnia to termin zaplaty 15.05. W tyt. wykonawczym odsetki naliczamy od 16.05.
BooBoo podaje jak na tacy, ładnie, tylko te terminy nie dają mi spokoju, bo niby dlaczego takie a nie inne.
Na szczęście (na razie) to nie mój problem.