sprostowanie błędu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 maja 2014, 12:25

Jak sprostować błąd w decyzji ? błąd polega na tym, że wniosek został złożony pod koniec kwietnia a ja wprowadzając wniosek w maju nie zmieniłam daty złożenia i dodatek został przyznany od czerwca zamiast od maja? Decyzja ta została wysłana do wnioskodawcy i zarządcy.
Więc proszę o jakiś wzór sprostowania błędu.
nowaa

Napisano: 22 maja 2014, 14:05

POSTANOWIENIE
MOPS.II.4640. . . .2014,

na podstawie art. 113 § 1 i § 3 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 267) w związku z art. 7 ust. 5 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (t.j. Dz. U. z 2013 poz. 966)

POSTANAWIAM
z urzędu sprostować oczywistą omyłkę zawartą w decyzji (organ wydający) z ........................... r. MOPS.II.4640. . . .2014, ustalającej przyznanie dodatku mieszkaniowego, polegającą na błędnym wskazaniu okresu przyznania dodatku w ten sposób, że omyłkowo wskazany okres na jaki przyznano dodatek mieszkaniowy tj. .............. do ................. zastępuje się prawidłowym okresem
tj. ...................... do .........................

UZASADNIENIE

Dnia ............................. (organ wydający) wydał decyzję MOPS.II.4640.........................2014 ustalając dodatek mieszkaniowy dla ............................... W przedmiotowej decyzji omyłkowo wskazano okres obowiązywania dodatku od ......................do .................., zamiast od ...................... do ....................... W myśl art. 7 ust. 5 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku. W niniejszej sprawie wniosek został złożony w dniu .........................., czyli dodatek mieszkaniowy winien być przyznany od .................... r.
Wskazana omyłka jest oczywista a fakt obowiązywania dodatku potwierdzają akta sprawy,
w szczególności data złożenia wniosku oraz data wykonania przelewu środków na konto zarządcy. Sprostowanie nie powoduje przy tym dla strony negatywnych skutków. W związku z powyższym, w oparciu o art. 113 § 1 ustawy z 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 267), stanowiący, że „organ administracji publicznej może z urzędu lub na żądanie strony prostować w drodze postanowienia błędy pisarskie i rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanych przez ten organ decyzjach” postanowiono jak w sentencji.
Wydanie prawomocnego postanowienia o sprostowaniu oczywistej omyłki skutkuje tym, iż sprostowanie to staje się integralną treścią sprostowanej decyzji.

POUCZENIE
Na niniejsze postanowienie służy stronom zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w za pośrednictwem
w terminie 7 dni od dnia jego doręczenia.

Otrzymują:
1..................................
2..................................
3. a/a
KaKm

Napisano: 22 maja 2014, 14:52

Dziękuję pięknie KaKm :D
nowaa

Napisano: 09 paź 2014, 14:59

Moje pytanie jest nstępujące. Czy można napisac postanowienie do decyzji, w której przez pomyłkę wpisałam dochód rodziny 0,00, bo tak zostało wprowadzone w program przez innego pracownika. Zas przeglądając dokumentację dochód rodziny wynosi 200,00 zł. Drukując z programy nie zauważyłam, tego. Czy można to uznać za błąd pisarski lub inna omyłkę? Dodam, że kient sie odwołał... Pomóżcie.
ZOśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x