\"najlepsze DPS-y\" - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 09 cze 2010, 18:01

Czy ktoś mógłby wskazać \"dobry\" dps- w woj.pomorskim dla osób somatycznie chorych?
~mirek

Napisano: 11 cze 2010, 15:25

dps stegna
~Pela

Napisano: 11 cze 2010, 17:01

dzięki, a mogę spytać-czy może sprawdzone?
~mirek

Napisano: 13 cze 2010, 15:38

Jeżeli pytasz poważnie, to radzę pojechać osobiście i sprawdzić. Wiele zależy od tego - kogo i z jakimi schorzeniami chcesz umieścić w dps\'ie, na ile jest samodzielny. Wszystko może być ważne np. czy toalety są w pokojach, łatwość dostępu do nich, odległość od stołówki, podjazdy, czy instalacja przyzywowa jest przy każdym łóżku itp. Czasem pokoje dwuosobowe lepiej się sprawdzają niż jedynki, sąsiad szybciej zauważy czy dzieje się coś złego i naciśnie przycisk przyzywówki. Z mojego doświadczenia radzę rozejrzeć się w okolicy za niewielkim dps\'em 40-60 miejsc góra, wielkie molochy na 100 - 200 mieszkańców, a zdarzają się większe, to bezosobowe fabryki. W internecie można napisać wszystko bez żadnej odpowiedzialności za jakość przekazanej informacji.
~JJ

Napisano: 13 cze 2010, 21:34

JJ, bardzo dziekuję za odpowiedź -doceniam,gdyż jest tak mi się przynajmniej wydaje szczera i bez wścipskich pouczeń.
Wiem,że są pewnie mniejsze DPS-y \"lepsze, ale chyba jest przewaga tych tzw.molochów.
Szukam miejsca dla osoby, która niestety już jest zdana na pomoc osób drugich, a poneważ sama nie jest w stanie zadbać,ani się upomnieć o cokolwiek dlatego pozwoliłem sobie zapytać o \"dobry\" DPS tzn. taki,który dba o swoich podopiecznych.Sprawdzić z pewnoscią należy,ale chciałem zasięgnąć opinii.
Dziekuję Tobie!, a może ktoś jeszcze się zyczliwie wypowie na temat DPS-ów w woj.pomorskim?-bedę wdzięczny.
~mirek

Napisano: 14 cze 2010, 21:57

dps w stegnie jest dla osób w podeszłym wieku a nie dla osób przewlekle somatycznie chorych, jak pytałeś ... a jak radzi JJ najlepiej pojechać i samemu zobaczyć, a rejestr domów pomocy społecznej jest dostępny na stronie internetowej pomorskiego urzędu wojewódzkiego w gdańsku
~oo

Napisano: 15 cze 2010, 11:11

właśnie dla osób w podeszłym wieku odpada, myślę,że tu będzie potrzebny dps dla przewlekle somatycznie chorych ,lub przewlekle psychicznie chorych,ale niemozliwoscią jest osobiście sprawdzić wszystkie dps-stąd mam odrobinę nadzieji,że tu ktoś życzliwie coś podpowie za co dziekuję!
Dziękuję,że w kolejnej odpowiedzi od oo nie dostalem osobistych pytań i pouczeń, naprawdę dziękuję, bo to i tak bardzo przykra sytuacja.
~mirek

Napisano: 17 cze 2010, 17:10

w województwie pomorskim jest kilka domów przeznaczonych dla osób przewlekle somatycznie chorych i jeśli nie ma wpływu lokalizacja z uwagi na oddalenie od miejsca zamieszkania to DPS w Wejherowie ma dobrą renomę (ul. Przebendowskiego), DPS w Pelplinie i DPS w Kwidzynie, czasem jednak ważne jest położenie bo w wirze zajęć domowych trudniej potem odwiedzić, jeśli chcesz przybliż rejon, który Cię interesuje
~oo

Napisano: 18 cze 2010, 10:27

Dziękuję za podpowiedź, o Wejherowie slyszałem faktycznie pozytywną opinię,natomiast o pozostałych wymienionych przez Ciebie były to opinie negatywne,mnie interesuje DPS -typu Alzheimer, lub przewlekle psychicznie chorych najlepiej w pomorskim.
~mirek

Napisano: 18 cze 2010, 11:36

w woj. pomorskim nie ma dpsów przeznaczonych tylko dla osób z chorobą Alzhaimera, te osoby przebywają w dps dla osób w podeszłym wieku, jak i przewlekle somatycznie chorych, a do domów dla osób przewlekle psychicznie chorych czas oczekiwania jest bardzo długi (myślę że ten rodzaj domu z uwagi na pobyt w nich osób młodych ze schizofrenią i tak nie jest odpowiedni)
~oo

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x