obowiązek alimentacyjny wobec rodzeństwa umieszczonego w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 cze 2010, 12:40

Witam mam pytanie czy jako siostra mam obowiązek partycypować w kosztach za DPS brata? Brat ma rentę rodzinną po zmarłej mamie a ojciec odebrane prawa rodzicielskie i alimenty z funduszu alimentacyjnego nie należą się gdy dziecko przebywa w DPS. Jak na razie GOPS przeprowadzał wywiad u babci dziecka, a do najstarszego brata mieszkającego w Holandii wysłał pismo, żeby uiszczał co miesiąc 800 zł a nie przeprowadziła żadnego wywiadu i nie zebrał danych o zarobkach czy to legalne ?
~ANIA

Napisano: 08 cze 2010, 13:07

Brat nie jest zobowiazany do alimentacji ,jego dobra wola jak zechce parcytypować w kosztach utrzymania brata w DPS.
~Iza

Napisano: 09 cze 2010, 10:18

nie ma obowiązku
~Dorota

Napisano: 09 cze 2010, 11:19

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. i mam jeszcze prośbę czy dobrze myślę, że należy powoływać się na ART. 61 ustawy o pomocy społecznej w którym wymienieni są tylko wstępni i zstępni?
~ANIA

Napisano: 09 cze 2010, 13:47

raczej na art. 61 ust. 2a <opłatę za pobyt w dps mogą wnosić osoby niewymienione w ust. 2> i ważne jest tu słowo: mogą, co oznacza, że nie muszą
~jm

Napisano: 10 cze 2010, 14:23

No właśnie moga,ale nie muszą a co zrobic w takiej sytuacji gdzie siostra ,brat osoby która ma być umieszczona w DPS są bardzo bogaci i tu jest problem bo oni dobrowolnie nie chcą z nami zwrzec umów i w tym przypadku gmina musi dopłacac ponad 2 tysiące do umieszczanej osoby.
Czy w tym przypadku możemy wystąpić do sądu o alomentację.
~Magda

Napisano: 11 cze 2010, 12:06

ustawa na to nie pozwala. Jest mowa tylko o wstepnych i zstępnych i małżonku również w art 96.
~-

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x