należności ściągnięte przez komornika skarbowego

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
nelka83

należności ściągnięte przez komornika skarbowego

Post autor: nelka83 »

Kochani, potrzebuję pomocy.
Dostałam wpłatę od komornika skarbowego i nie wiem jak ją rozksięgować.
Na wyciągu bankowym mam wpłatę 229,14 opisaną tak:
wpłata: 241,20
nal. gł. 215,20
ods. 26,00
opł. 12,06
Wrzucając w program nal. gł (215,20) i ods. (26,00) wychodzi mi tak:
BP 129,12 + ods. 26,00
BG 43,04
BIG 43,04
całość daje nam 241,20 czyli tyle ile ściągnął komornik.
I tu zaczynają się schody bo niestety z takim księgowaniem nie wyjdę na kwotę faktycznie do nas przekazaną (229,14).
Komornik z tytułu wykonawcz. ściąga całą wpłatę więc jeśli odliczę od nal.gł. tą opłatę 12,06, której nie dostałam to nie będę grać z później z tytułem :?
Naprawdę nie wiem jak się za to zabrać :(
Anka I

Re: należności ściągnięte przez komornika skarbowego

Post autor: Anka I »

kwota 12,06 jest kosztem OPS
nelka83

Mogłabyś mi podpowiedzieć jak miałoby wyglądać kwotowo rozbicie na BP, ods., BG i BIG?
Niedawno zaczęłam i jestem w tym zielona :oops:
Z góry dziękuję za cierpliwość.
nelka83

Przepraszam, może źle się wyraziłam - jak ma wyglądać księgowanie na kontach uwzględniając te 12,06?
gumi

Post autor: gumi »

ale dlaczego ty rozbijasz na budżety, dajesz przelew pracownikowi merytorycznemu i on należność główną rozbija a ty tylko przekazujesz w rozbiciu gminie
gumi

Post autor: gumi »

ja PK-iem sobie księguję
761/240 par. 4610 = 12,06 zł
240/130 par. 4610 = 12,06 zł,
130/221 par. 0980 = 12,06 zł no a potem już przelew do UG powiększony o te 12,06 jako należność należna gminie i wszystko ci się ładnie pozamyka.
nelka83

Dzięki wielkie za pomoc :)

gumi, nie wiem jak jest w innych gminach, u nas wygląda to tak:
ja "obsługuję" konto bankowe na które wpływają wpłaty od dłużników i komorników. Zanoszę wyciąg do koleżanki, która wrzuca kwotę do programu i rozbija mi ją na budżety. Taki wyciąg z wydrukowaną kartą wpłat dłużnika dostaję, księguję wsio na konta a później odprowadzam do odpowiednich budżetów.
Ewa 83

Post autor: Ewa 83 »

Wydaje mi się że te 12,z ł powinno iść na umorzenie 761 wn i Ma 221 (u mnie dłużnicy księgowani są na tym koncie) i czystość zapisu do 221 . Przecież przez konto bankowe nie przeszły pieniądze. To dług który dłużnik spłacił ale gmina nie dostała wiec idzie na umorzenie.
gośść

Post autor: gośść »

może jeszcze ktoś się wypowie?
BDMB

Post autor: BDMB »

Naliczenie opłaty komorniczej przez US powoduje powstanie zobowiązania po stronie wierzyciela.
Jednostka poniosła koszt co powinno dla FA zostać ujęte w księgach dekretem:
403/240 12.06

Nie ujęcie tego zobowiązania jako kosztu tylko pomniejszenie kwoty należności na 221 o kwotę
zobowiązania jest poważnym błędem gdyż narusza zasadę zakazu kompensaty należności
i zobowiązań różnego rodzaju , oraz jest niezgodne z treścią ekonomiczną zdarzenia.

Jednostka z jednej strony ma należność na 221 w wysokości 12.06 zł z tyt. wyegzekwowanej
a nie przekazanej przez US kwoty a z drugiej strony zobowiązanie z tyt. naliczonej przez US opłaty
komorniczej. US dokonał potrącenia które polega na kompensacie wzajemnych płatności i które
ujmowane jest dekretem:
240/221 12.06

Operacja potrącenia oznacza zapłacenie przez jednostkę zobowiązania z tyt. opłaty komorniczej
w kwocie 12.06 zł oraz przekazanie przez US do jednostki kwoty wyegzekwowanej od dłużnika w
takiej samej wysokości.
Zgodnie z Uofp dochody i wydatki ujmowane są w terminie ich zapłaty , dlatego też operację potrącenia
należy ująć kasowo przez przelanie z rachunku dochodów na rachunek
wydatków kwoty 12.06 ( kasowo oznacza to dokonanie wydatku z tyt. opłaty komorniczej
i otrzymanie dochodu z tyt. zwrotu FA).
ODPOWIEDZ