Kobieta złożyła wniosek na SR i na 500+. Nie jest z mężem, jest gdzieś za granicą. Wpisała że ma separację we wniosku, ale gdy o nią zapytałam powiedziała że nie sądową. Niby złożyła sprawę o rozwód. Póki co go nie ma. Wiem że musi być prawomocny wyrok. Upiera się że męża nie poda do wniosku bo z nim nie jest. Do rodzinnego to wiem, wezwę ją ale na jaki art. ją wezwać. Przecież w ustawie jest mowa że wszystkie dane sami pozyskujemy, i co z 500+. Alimenty nie musi mieć, ale jest mężatką więc męża musi podać, prawda? Poradźcie mi?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nie ma wyroku o rozwodzie to wg prawa są małżeństwem - wpisać do składu rodziny mimo że ze sobą nie żyją i nie mieszkają. Powiedz jej, że ty bierzesz pod uwagę fakty a nie jakieś gadanie. Jeśli go nie poda to piszesz wezwanie o uzupełnienie dokumentów jesli sie nie wstawi - decyzja odmowna- tez masz na to art. A w uzasadnieniu napisz że brak składu rodziny art. 2 ust. 16 chociażby z ustawy. Albo zaznacza ze maż ( czlonek rodziny poza granica- skoro separacja to i tak członek rodziny ) zagranica i wysyłaj do marszałka.
dokładnie napisz wezwanie do uzupełnienia wniosku, a jak się nie stawi to piszesz jej o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia, a jak przyjdzie i zaznaczy że członek rodziny za granicą to wysyłasz do ROPS i też masz problem z głowy