Nie mam pojęcia co zrobic Pomóżcie dobrzy ludzie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 08 lut 2017, 12:53

Jest wydana decyzja uznająca uchylanie się dłużnika, w tym roku przyszedł na wywiad, poszło pismo do PUP w sprawie aktywizacji , dłużnik jednak nie stawił się w PUP i został wyrejestrowany co dale robię?

Bez wszczęcia bo jest decyzja ale czy prokuratura i CEPIk ma "pójść" ?
zxccc

Napisano: 09 lut 2017, 8:51

tak na zdrowy rozum, wysyłasz zobowiązanie do niego o ponowne zarejestrowanie się, gdy nie dopełni , wtedy do prokuratury
aneta83

Napisano: 09 lut 2017, 9:41

a wcześniej była prokuratura i zabranie prawka?
jeśli tak to ja bym wysłała tylko zobowiązanie do zarejestrowania się.
ktosik

Napisano: 09 lut 2017, 14:09

konsultowałam to z radcą prawnym, bo miałam ten sam problem. Zgodnie z ustawą nie wszczynasz postępowania, ale nie robisz też cepik i prokuratury. Ustawa jasno precyzuje, że w przypadku braku rejestracji wszczynasz postępowanie, a nie wysyłasz wniosek o ściganie.
A więc powodem skierowania wniosku o ściganie nie jest niestawiennictwo czy brak zarejestrowania, tylko wydanie decyzji.
Grażka43

Napisano: 09 lut 2017, 15:07

Grażka43 >>> dziękuję Ci bardzo za świetną interpretację przepisów.

Prokuratura i CEPIK oczywiście były również w tamtym roku.

Czyli nic z nim dalej nie robię?

Chyba, ze go zobowiąże, ale niczym nie mogę go postraszyć ;-)
zxccc

Napisano: 09 lut 2017, 15:31

dokładnie tak jak piszesz, zobowiązujesz na podst. art. 5 ust. 2 pkt 1 i tyle.
Grażka43

Napisano: 09 lut 2017, 16:14

Dzięki stokrotne :-)
zxccc

Napisano: 10 lut 2017, 14:37

zxccc pisze:Jest wydana decyzja uznająca uchylanie się dłużnika, w tym roku przyszedł na wywiad, poszło pismo do PUP w sprawie aktywizacji , dłużnik jednak nie stawił się w PUP i został wyrejestrowany co dale robię?
To pierwszy wywiad z dłużnikiem?
Podczas wywiadu ustaliłaś że dłużnik jest zarejestrowany w PUP, wystąpiłaś o aktywizację a po jakimś czasie przyszło pismo z PUP że został wyrejestrowany?
\\\

Napisano: 14 lut 2017, 14:26

\\\ >>>> dokładnie tak było jak napisałaś/eś 8-)
zxccc

Napisano: 15 lut 2017, 13:38

1. Wszczęcie postępowania i ustalenie czy dłużnik nadal nie płaci, jak dalej nie płaci to:
2. Umorzenie postępowania bo dłużnik jest już prawomocną decyzją uznany za osobę uchylającą się od alimentów.
3. Skierowanie wniosku do prokuratury.
4. Skierowanie wniosku do CEPiK, jak ma prawo jazy to:
5. skierowanie wniosku o zatrzymanie prawa jazdy.
6. Poinformowanie komornika i OWW o podjętych działaniach.
\\\

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x