Nie mam pojęcia co zrobic Pomóżcie dobrzy ludzie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 11 kwie 2017, 9:02

paulina124 pisze:
vodevil86 pisze:a jeśli nie była wobec dłużnika nigdy wydana decyzja o uchylaniu a przyszło pismo, że się nie stawił w PUP i go wyrejestrowali? to wszczęcie plus komornik o 50 %? i jak dłużnik przyjdzie to co mam z nim zrobić? zaświadczenie od komornika będzie o braku 50%, wiem, że ma częściowo z renty rodzinnej ściągane alimenty.
ja bym napisała do dłużnika zobowiązanie do zarejestrowania się jako poszukujący, jak się nie zarejestruje to wszczęcie, zapytanie do komornika i decyzja. Jeśli przed wydaniem decyzji zarejestruje się w PUP lub okaże się że płaci więcej niż 50% to umarzasz postepowanie.
według tego toku myślenia jest to dla mnie logiczne, acz zastanawia mnie to, że padła opcja "jak komornik napisze że jest 50% to umorzenie.
Jeżeli się stawi i przyniesie że się zarejestrował to ja robię również umorzenie " czyli jakby najpierw robić wszczęcie i komornika? już zgłupiałam
vodevil86
Praktykant
Od: 07 kwie 2017, 9:02
Zajmuję się: dłużnikami alimentacyjnymi

Napisano: 11 kwie 2017, 9:20

Tak musi zarejestrować się jako poszukujący pracy.

A jak się nie zarejestruje w wyznaczonym terminie to zawiadomienie o wszczęciu i zapytanie o spłaty do komornika, może jeszcze w międzyczasie się zarejestrować to umorzyć postępowanie. A jak się nie zarejestruje i będzie brak wpłat po 50% przez ostatnich 6 m-cy to decyzja uznająca za uchylającego się. (Oczywiście jak spłaca po te minimum 50% to też umorzenie postępowania, bo nie można wydać wtedy decyzji.) Później wniosek o ściganie za przestępstwo i zapytanie do CEPiK.
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Strona 3 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x