Nie mam pojęcia co zrobic Pomóżcie dobrzy ludzie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 17 lut 2017, 12:06

@//// rozumiem, że nie zgadzasz się z ustawodawcą (art. 5a ust. 2 ustawy) i dlatego wszczynasz postępowanie?
Grażka43

Napisano: 07 kwie 2017, 10:41

a jeśli nie była wobec dłużnika nigdy wydana decyzja o uchylaniu a przyszło pismo, że się nie stawił w PUP i go wyrejestrowali? to wszczęcie plus komornik o 50 %? i jak dłużnik przyjdzie to co mam z nim zrobić? zaświadczenie od komornika będzie o braku 50%, wiem, że ma częściowo z renty rodzinnej ściągane alimenty.
vodevil86
Praktykant
Od: 07 kwie 2017, 9:02
Zajmuję się: dłużnikami alimentacyjnymi

Napisano: 07 kwie 2017, 12:37

no niech ktoś się wypowie bo niewiem co mam teraz zrobić
vodevil86
Praktykant

Napisano: 07 kwie 2017, 13:17

vodevil86 pisze:a jeśli nie była wobec dłużnika nigdy wydana decyzja o uchylaniu a przyszło pismo, że się nie stawił w PUP i go wyrejestrowali? to wszczęcie plus komornik o 50 %? i jak dłużnik przyjdzie to co mam z nim zrobić? zaświadczenie od komornika będzie o braku 50%, wiem, że ma częściowo z renty rodzinnej ściągane alimenty.
ja bym napisała do dłużnika zobowiązanie do zarejestrowania się jako poszukujący, jak się nie zarejestruje to wszczęcie, zapytanie do komornika i decyzja. Jeśli przed wydaniem decyzji zarejestruje się w PUP lub okaże się że płaci więcej niż 50% to umarzasz postepowanie.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 kwie 2017, 13:25

no tylko, że na własne życzenie go wyrejestrowali, więc czy od razu nie powinnam robić wszczęcie i do komornika o 50 %?
vodevil86
Praktykant

Napisano: 07 kwie 2017, 14:05

vodevil86 pisze:a jeśli nie była wobec dłużnika nigdy wydana decyzja o uchylaniu a przyszło pismo, że się nie stawił w PUP i go wyrejestrowali? to wszczęcie plus komornik o 50 %? i jak dłużnik przyjdzie to co mam z nim zrobić? zaświadczenie od komornika będzie o braku 50%, wiem, że ma częściowo z renty rodzinnej ściągane alimenty.
jak komornik napisze że jest 50% to umorzenie.
Jeżeli się stawi i przyniesie że się zarejestrował to ja robię również umorzenie z uwagi na fakt że jedna z przesłanek została spełniona.
a jak nie przyjdzie to decyzja, a jeżeli przyjdzie i powie że się nie może zarejestrować to ponieważ nie stawił się na termin w UP to:
a) wydajesz decyzję i niech się odwołuje
lub
b) czekasz 90 lub 120 dni aż będzie mógł się zarejestrować
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2017, 11:32

po ostatnim szkoleniu dokładnie się zgadzam z ///
młoda

Napisano: 10 kwie 2017, 14:09

więc teraz wysyłam zobowiązanie do rejestracji jako poszukujący pracy, jak to zrobi to koniec, jak nie to wszczęcie i komornik i dalsza procedura?
a jak takie zobowiązanie ma wyglądać?
vodevil86
Praktykant

Napisano: 10 kwie 2017, 15:33

…………………. dnia, ……………….

Pan
…………………………

OPS………….

Działając na podstawie art. 5 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów ( t.j. Dz. U. z 2017r. poz. 489) Ośrodek Pomocy Społecznej w ………………… zobowiązuje Pana, jako dłużnika alimentacyjnego, do:

1. Zarejestrowania się, jako bezrobotny albo, jako poszukujący pracy w przypadku braku możliwości zarejestrowania się, jako bezrobotny w Powiatowym Urzędzie Pracy w …………………………………………
2. Powiadomienia o tym fakcie tutejszego organu w terminie do 7 dni od daty otrzymania niniejszego zobowiązania i przedstawienia stosownego dokumentu potwierdzającego powyższą okoliczność.

Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 5 ust. 3 ww. ustawy w przypadku odmowy zarejestrowania się, jako bezrobotny organ właściwy dłużnika składa wniosek do Prokuratury Rejonowej o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny ( t.j. Dz. U. z 2016r. poz. 1137 ze zm.) oraz kieruje wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy.

Otrzymują:

1. Adresat
2. A/a
młoda

Napisano: 11 kwie 2017, 7:37

[quote="\\\"]1. Wszczęcie postępowania i ustalenie czy dłużnik nadal nie płaci, jak dalej nie płaci to:
2. Umorzenie postępowania bo dłużnik jest już prawomocną decyzją uznany za osobę uchylającą się od alimentów.
3. Skierowanie wniosku do prokuratury.
4. Skierowanie wniosku do CEPiK, jak ma prawo jazy to:
5. skierowanie wniosku o zatrzymanie prawa jazdy.
6. Poinformowanie komornika i OWW o podjętych działaniach.[/quote]

Też byłam na szkoleniu, na którym było wyjaśnione, że skoro przyszedł na wywiad to "nastąpiła" zmiana w sytuacji i przeprowadzamy wywiad. Wracamy do działań z art. 5. Wywiad, zobowiązanie do zarejestrowania się, (nie zarejestrował się), wszczęcie, sprawdzić 50% (nie spłaca) umorzenie postępowanie ----> decyzja w mocy---> CEPiK, ściganie.
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x