nie wiem co robic...
nie wiem co robic...
Witam.
Jestem w kropce, nie wiem co robić, jak sie zachowac, co myslec...jestem z chłopakiem pare miesiecy, mieszkamy razem, w planach jest slub i ukladanie wspolnego zycia. Od poczatku wiedzialam ze Artur nie pija alkoholu od jakiegos roku, a wczesniej mial z nim problemy...3 dni temu wrocil z pracy pijany ( poklocil sie ostro z szefem) i jeszcze w domu sie doprawil i tak przez nastepne 2 dni leczyl kaca piwem...boje sie ze to moze byc powrot do starych nawykow i nei wiem jak powinnam zareagowac.Zagrozilam ze jak poczuje kiedykolwiek od niego alkohol to go zostawie ale boje sie ze nalog jest silniejszy.
Jestem w kropce, nie wiem co robić, jak sie zachowac, co myslec...jestem z chłopakiem pare miesiecy, mieszkamy razem, w planach jest slub i ukladanie wspolnego zycia. Od poczatku wiedzialam ze Artur nie pija alkoholu od jakiegos roku, a wczesniej mial z nim problemy...3 dni temu wrocil z pracy pijany ( poklocil sie ostro z szefem) i jeszcze w domu sie doprawil i tak przez nastepne 2 dni leczyl kaca piwem...boje sie ze to moze byc powrot do starych nawykow i nei wiem jak powinnam zareagowac.Zagrozilam ze jak poczuje kiedykolwiek od niego alkohol to go zostawie ale boje sie ze nalog jest silniejszy.
Re: nie wiem co robic...
Dziewczyno- wiej od niego z daleka.Ja od lat pracuję z alkoholikami- to straszna choroba. pogrąża nie tylko uzależnionego ale przede wszystkim jego rodzinę.Nie będziesz miała z niego pożytku ani w łózku ani tym bardziej w innych sprawach.Naprawdę, uwierz mi...Szkoda Ciebie i Twoich ( przyszłych) dzieci.
ja ,,żyję\" z tzeźwiejącym alkoholikiem na odległość i choć go bardzo kocham to mam coraz więcej wątpliwości co do bycia na stałe a o ślubie nie wspomnę.To okropna choroba która nie daje ani jednego dnia spokoju i stabilizacji(nawet na odległość).Rozumiem cię Asiu bo wiem,że serce i rozum nie zawsze idą w parze i ciężko jest to pogodzić.Nie daj się wciągnąć w jego manipulacje(są w tym mistrzami),stawiaj twardo warunki,nie ulegaj,daj mu odczuć że jsteś silna,idż na grupę Al - Anon,na otwarte mitingi AA,zacznij pracę nad sobą, ale to nie oznacza że masz przekreślić tego człowieka.Decyzja należeć będzie wyłącznie do Ciebie ale PROSZĘ przemyśl to jeszcze.POWODZENIA
możesz wystąpić do komisji rozwiązywania problemów alkoholowych przy urzędzie gminy lub miasta w której mieszkasz, oni przeprowadzą z nim rozmowę i może zmotywują do podjęcia leczenia jeżeli będzie taka konieczność.
Ok,komisja tak ale z przykładów z życia wiem,że do takiego człowieka najbardziej przemawia i skutkuje to co powie do niego drugi alkoholik, ten trzeźwiejący, co swoim przykładem i doświadczeniem daje świadectwo o skuteczności podjecia kroków do leczenia,terapii itp
z doświadczenia wiem, że nie musi to być alkoholik, ale na pewno ktoś posiadający dar przekonywania. W komisjach często są trzeźwi alkoholicy, może u was też.
Iwono! Jeśli znasz działanie wspólnoty AA,Al - Anon to nie ma czegoś takiego jak trzeźwy alkoholik sa tylko TRZEŹWIEJĄCY alkoholicy bo do końca swego żywota a nawet po już na zawsze pozostaną alkoholikami
Asiu nie wiąż pętli na szyje. Życie z alkoholikiem to życie na bombie.
asia - UCIEKAJ - LEPIEJ BYĆ SAMOTNĄ DO KOŃCA ŻYCIA NIŻ ŻYĆ W TAKIM STRESIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE , BAĆ SIĘ O DZIECI, O SIEBIE , O DOBYTEK.
JAK CI WSZYSTO WYSPRZEDA, OKREDNIE, POBIJE NIEJEDEN RAZ, ZKRZYWDZI DZIECI WTEDY ŻYCIE TWOJE PRZESTANIE MIEĆ ZNACZENIE.
NIE ZACZYNAJ TEGO, BĘDZIESZ BARDZO ŻAŁOWAĆ.
JAK CI WSZYSTO WYSPRZEDA, OKREDNIE, POBIJE NIEJEDEN RAZ, ZKRZYWDZI DZIECI WTEDY ŻYCIE TWOJE PRZESTANIE MIEĆ ZNACZENIE.
NIE ZACZYNAJ TEGO, BĘDZIESZ BARDZO ŻAŁOWAĆ.
Oprócz nie wiem co robic... - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
bezdomny
bezdomny a stały
jednorazowe zezwolenia
dziwne uzależnienie -abstynencja bez leczenia
NIELETNI
Gdzie moge cos poczytać o przeprowadzonych kontrolach RPA
Nowela ustawy o przeciwdziałaniu przemocy juz w senacie
człowiek po terapii, nadal nadużywa co robicie
przymusowe doprowadzenie na leczenie
powołanie
jak wysłać ojca na odwyk ????????