Do końca 2014 r. świetlice środowiskowe (placówki wsparcia dziennego) powinny zostać dostosowane do zapisów ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Czy są gminy, mopsy które wprowadziły już zmiany?
Świetlice winny być dostosowane do zapisów ustawy o wspieraniu rodziny i p.z. tj winny być zarejestrowane jako placówki wsparcia dziennego przez wójta/burmistrza/prezydenta po spełnieniu wszelkich wymogów ustawy, a zmiana ustawy o wwtipa daje możliwość finansowania tego z "alkoholówki" w ramach programu p.alkoholowego lub p.narkomanii
mamy świetlicę, która nie jest placówką wsparcia dziennego OPS zatrudnia wychowawcę a wynagrodzenie finansowane z korkowego czy jesteśmy zobowiązani do zmiany?
Moim zdaniem, świetlica prowadzona przez OPS, który zatrudnia wychowawcę i jest finansowana z "korkowego" jest placówką wsparcia dziennego - art. 24 ust.1 pkt 1 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej: placówka wsparcia dziennego może być prowadzona w formie: opiekuńczej, w tym kół zainteresowań, świetlic, klubów i ognisk wychowawczych.
I w związku z tym obowiązują zmiany. Mam taką samą sytuację, też jestem z OPS-u i też zatrudniamy wychowawcę i finansujemy jego wynagrodzenie z alkoholówki, podobnie jak czynsz za świetlice, media itp. koszty.
do a.la pomocy
czy zmieniacie albo jesteście w trakcie zmiany?
nie wiem od czego zacząć zmiany świetlica mieści się w szkole ( szkoła udostępnia 1 pomieszczenie) czy w przypadku gdy OPS wystąpi z wnioskiem o zezwolenie do wójta Art. 19.1.
1) dokumenty potwierdzające tytuł prawny do nieruchomości, na terenie której placówka wsparcia dziennego ma prowadzić działalność;- jeżeli świetlica mieści się w szkole jednostka organizacyjna to co to musi być za dokument
2) odpis z właściwego rejestru - czy może być OPS-u
3) oświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON oraz numerze identyfikacji podatkowej NIP;- Czy może byc OPS-u
[4) pozytywne opinie właściwego miejscowo komendanta powiatowego lub miejskiego Państwowej Straży Pożarnej i właściwego państwowego inspektora sanitarnego o warunkach bezpieczeństwa i higieny w budynku, w którym będzie mieścić się placówka wsparcia dziennego, oraz najbliższym jego otoczeniu, mając na uwadze specyfikę placówki;- czy może być decyzja udzielona szkole
5) statut placówki wsparcia dziennego lub jego projekt;-
6) regulamin organizacyjny placówki wsparcia dziennego lub jego projekt;- jest opracowany
7) informację o sposobie finansowania placówki wsparcia dziennego oraz o niezaleganiu w regulowaniu zobowiązań podatkowych i składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
- finansowana z alkoholówki
Zmian jeszcze nie wprowadzamy, wiem, wiem, jest późno i mało czasu ... Jesteśmy przed rozmową z Burmistrzem. W tym tygodniu będziemy wiedzieć coś więcej, ale pieniędzy na remonty nie mamy. Może przeprowadzimy świetlice do innych budynków?
Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale OPS to przecież jednostka organizacyjna gminy - więc wniosek o zezwolenie (art.19.1) pisze wójt do wójta? I wójt sam sobie wydaje zezwolenie?
OPS-y to nie są 1) organizacje pozarządowe prowadzącym działalność w zakresie wspierania rodziny, pieczy zastępczej lub pomocy społecznej;
2) osoby prawne i jednostki organizacyjne działające na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancji wolności sumienia i wyznania, jeżeli ich cele statutowe obejmują prowadzenie działalności w zakresie wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej lub pomocy społecznej.