Nie wiem co robić. SZO i KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 lut 2017, 15:04

Co ja mam teraz zrobić? Wnioskodawca pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy od listopada 2016. Wysłałam pismo i klienta z decyzją do KRUS żeby złożył wniosek o objęcie ubezpieczeniem społecznym rolników na podst. art. 16 ust. 2 pkt 4. . Dostałam pismo z KRUS, że wnioskodawca został objęty ubezpieczeniem zdrowotnym jako członek rodziny (dopisali go do żony) i nie złożył wniosku o objęcie ubezpieczeniem społecznym rolników na podst. art. 16 ust. 2 pkt 4. Zadzwoniłam do wnioskodawcy ten mówi, że zapomniał złożyć tego wniosku ale w KRUSie mu powiedzieli, że opłacał 25 lat składki i tak go nie obejmą. No i zgłupiałam. Co robić? Wysłałam wnioskodawcę do KRUS-u żeby to wyjaśnił. Uparł się w RUSie o pismo stwierdzające, że ma opłacane 25 lat. Mają wysłać do niego. Ale.... czy ja nie powinnam napisać do KRUSu jakiegoś pisma. Jeśli tak to jakiego? Jeśli się okaże, że ma opłacone te 25 lat do opłacam mu składki emerytalno-rentowe w ZUSie? A występuję do ZUS z jakimś pismem? Nie miałam takiego przypadku. Proszę o podpowiedź.
pola7

Napisano: 03 lut 2017, 21:01

w takiej syt. będziesz płaciła składki do zus
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2017, 11:22

Jak ma 25 lat w KRUS to my juz nie płacimy do ZUS nie można!!
Basia cc

Napisano: 06 lut 2017, 11:47

to w końcu jak? płacić, nie płacić?
pola7

Napisano: 06 lut 2017, 16:23

co w przypadku składek zdrowotnych? Jezeli żona złoży wniosek o SZO i ubepieczona jest w zusie. Czy my opłacamy jej skladki zdrowotne w zusie? Czy mąz który jest w KRUS ma obowiązek ubezpieczyć zdrowotnie zone w KRUS?
Gość

Napisano: 28 lut 2017, 9:38

to w końcu jak ma być z tym ZUS, płacić czy nie płacić jak ma w KRUS okres do emerytury? i z czego to wynika
olli

Napisano: 01 mar 2017, 10:35

ja również proszę o odpowiedź czy trzeba płacić ZUS jeżeli jest 25 lat w krus, a może ktoś poda jakieś art. właściwe. PRASZĘ.
zuza7

Napisano: 01 mar 2017, 10:57

ja płace do zus bo gadałam z moim UW i jezeli nie ma 25 lat w Zus to kazali placić
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x