zatajenie ojcostwa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 lut 2017, 14:44

Witam,
urodziła mi się córeczka. W ciąży kupiłem matce dziecka wszystko co potrzeba sam ( wózek, łóżeczko, ciuchy...koszt 4 tyś zł). cała ciąże matka dziecka spędziła razem ze mna w domu.
Zaznaczm, ze matka dziecka jest nieletnia a ja pełnoletni.
Jak się okazało matka dziecka nie uznała mnie prawnie za ojca dziecka. Jak się dalej okazało matka dziecka za moimi plecami ustanowiła opiekunem prawnym swoją matkę- i w ten sposób uzuskały drogę do świadczeń pieniężnych. Prawdopodobnie wprowadziły Sąd w błąd twierdzac, że ojcien nieznany( znając ojca) a tym czasem pobierają już pieniądze z gminy.
Pytanie zasadnicze, czy doszło do popełnienie przestępstwa oszustwa ?
Kt wprowadza w błąd instytucję państwowe ( zatajając w Sądzie ojcostwo)...w celu osiągnięcia korzyści materialnej( świadczeń z OPS).
Jest to bolesne, jak zostałem oszukany :((((( Pomóżcie
marcopolo

Napisano: 03 lut 2017, 14:51

Jeżeli Państwo nie mają ślubu i dziecko się rodzi to:
- albo przed porodem należy razem udać się do Urzędu Stanu Cywilnego i Pan musi uznać dziecko, bo w przeciwnym razie dziecko otrzymuje nazwisko matki i ojciec jest NN,
- albo po porodzie udać się razem do Urzędu Stany Cywilnego i uznać dziecko, ponieważ do tego czasu dziecko ma wpis, że ojciec jest NN.

Radziłabym od tego zacząć.
Justice

Napisano: 03 lut 2017, 14:55

Dziecka nie uznaje matka, dziecko musi uznać ojciec !! ale w obecności matki
Justice

Napisano: 03 lut 2017, 14:59

Matka dziecka jest nieletnia, nie macie slubu. Więc wszystko odbyło się prawidłowo. W takich wypadkach zawsze ustalany jest opiekun prawny a ojciec z urzędu jest NN, jak matka dziecka uzyska pełnoletność wtedy można będzie ustalić ojcopstwo..
Gość

Napisano: 03 lut 2017, 15:06

matka dziecka nie chciała uznać mojego ojcostwa w USC, ani przed ani po porodzie. Ja chciałem.
Przypuszczam, że zrobiła tak ponieważ miała zaplanowane świadczenia pieniężne na samotną matkę i dla opiekuna prawnego.
Z uwagi na powyższe założyłem sprawę w SR o ustalenie ojcostwa. Sprawa trwa. Na sprawie matka oświadczyła już, że ja jestem ojcem dziecka.
Wiec mam pytanie, skoro matka dziecka wiedziała kto jest jego ojcem dziecka, dlaczego go nie podała i zataiła do w Sądzie Rodzinnym ze swoją matką, która została opiekunem prawnym dziecka. Czy takie postępowanie jest dozwolone ?
Czy można tak oszukiwać instytucje państwowe i ojców dzieci ?
Co mam robić :(
marcopolo

Napisano: 03 lut 2017, 15:11

Panie Gość... w sytuacji rodziców gdy jeden jest niepełnoletni a drugi pełnoletni, pełnoletni rodzic ma prawo do dziecka. Wynika to z prawa rodzinnego.
opiekuna prawnego ustala się wówczas gdy obydwoje są nieletni lub jeden z nich nieletni a ojciec n/n. W powyższym przypadku jest pełnoletni rodzic, którego zatajono.
Gość 2

Napisano: 03 lut 2017, 15:26

yyyyyyy polecam:
https://obywatelskieinfo.ngo.pl/x/1013992
uznanie ojcostwa w przypadku osób nieletnich
Do uznania ojcostwa, czyli dobrowolnego potwierdzenia, że dany mężczyzna jest ojcem dziecka, potrzebna jest zgoda matki dziecka. Jeśli rodzice lub chociaż jedno z nich jest nieletnie, to uznanie ojcostwa może nastąpić tylko przed sądem opiekuńczym (rodzinnym), osoba niepełnoletnia nie może złożyć oświadczenia dotyczącego ojcostwa w urzędzie stanu cywilnego. Osoby pomiędzy 16 a 18 r.ż. samodzielnie występują do sądu rodzinnego, składając oświadczenie o uznaniu ojcostwa. W takich sprawach nastoletni rodzice nie muszą być reprezentowani przez swoich rodziców czy opiekunów prawnych (chociaż generalnie zdolność procesową mają tylko osoby pełnoletnie).

sądowe ustalenie ojcostwa w przypadku osób nieletnich
Jeśli ojcostwo nie może być ustalone dobrowolnie przez obydwoje rodziców (tzn. jeśli mężczyzna nie chce uznać dziecka) lub jeśli matka dziecka nie chce potwierdzić, że dany mężczyzna jest ojcem dziecka - należy wystąpić do sądu z pozwem o ustalenie ojcostwa.

Zarówno nieletni ojciec jak i nieletnia matka mogą samodzielnie wystąpić z pozwem o ustalenie ojcostwa – pod warunkiem, że ukończyli 16 lat. W przypadku osób młodszych, poniżej 16 r.ż. powództwo o ustalenie ojcostwa może złożyć wyłącznie przedstawiciel ustawowy danej osoby (zazwyczaj rodzic).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 15:52

Wszystko rozumiem. Dziewczyna miała ukończone 16 lat kiedy urodziła.
Problem w tym, że nie chciała przed Sądem uznać mojego ojcostwa ( ani przed ani po urodzeniu) a wiedziała, że ja jestem ojcem dziecka.
Zapytana dlaczego nie uznała mojego ojcostwa odpowiedziała, że prawnie zamiast ojca to jej matka będzie opiekunem prawnym i będą miały z tego więcej pieniędzy. Wiec powód jest tu oczywisty: chodzi o pieniądze ( ojcostwo jest nieważne) .

Proszę Państwa, skoro ojciec dziecka jest od poczęcia znany, i matka dziecka pobiera z jednej stony od niego duże pieniądze a z drugiej określa się samotną matką bez ojca i wraz z opiekunem prawnym pobierają pieniądze państwowe to znaczy, że jest przyzwolenie na takie wyłudzanie pieniędzy ?
marcopolo

Napisano: 03 lut 2017, 16:06

Z powyższego wynika, że zatajono Pana ojcostwo w celu osiągnięcia korzyści majątkowej wprowadzono w błąd instytucje państwowe.

sprawa do prokuratury.

Art. 286. Oszustwo
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Pozdrawiam.
Miłosz

Napisano: 03 lut 2017, 16:23

Miłosz nie bredź, wszystko jest ok
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem