nie zgłaszają uzysków! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 30 paź 2014, 8:38

czy u Was też ta jest, że ludzie przychodzą z wnioskiem na nowy okres zasiłkowy i w trakcie przyjmowania wniosku okazało się, że ktoś np. w lipcu podjął zatrudnienie i tego nie zgłosił?
i przynoszą mi potem te umowy i te zaśw. o dochodach za miesiąc następny i co? i oczywiście przekracza i oczywiście muszę im uchylić i oczywiście mają nien. pobrane i oczywiście przechodzą do mnie z twarzą, że kiedyś tak nie było i że oni nie mają żeby oddać 500 zł!
co robić?
jatoja

Napisano: 30 paź 2014, 8:48

ja tak miała 2 lata temu ja zus-y poprzynosili, uchylenia i nienależnie pobrane na potęgę :!: Co możesz? tłumaczyć 1000 razy, pogrubić w decyzji pouczenie a potem i tak będzie twoja wina bo Pan/pani mi nie powiedziała, i ona nie widziała ze trzeba takie coś zgłaszać.
zazu

Napisano: 30 paź 2014, 11:56

Oczywiście, że jest to nagminne, mimo tego, że każdego informuję pisemnie i ustnie o konieczności zgłaszania uzysku. W dodatku okazuje się, że mam wiele przypadków, gdzie potrafili zgłosić utratę, a "zapomnieli" lub "nie wiedzieli", że uzysk też trzeba zgłosić.
~`Ewa

Napisano: 30 paź 2014, 12:25

" a to nie jest tak że mam przyznane na cały rok??? :shock: :shock: :shock: ja coś muszę zgłaszać?? ale ja dopiero teraz od 3 miesiecy pracuje w 2013r. nie pracowałam a to jest przecież dochód za rok 2013..... :? :shock: :o " mniej więcej tak to u mnie wygląda ;)
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 30 paź 2014, 12:29

U mnie tak samo :D
Jak Polska długa i szeroka, wszędzie te same teksty :D

Najlepsi są ci, którzy z uporem maniaka twierdzą, że "byłam! byłam! i pani mówiła, że nie trzeba zgłaszać bo wyjdzie w przyszłym roku! przysięgam!" :D :D :D
justynaa

Napisano: 30 paź 2014, 12:33

uf, a już zaczęłam się bać, że u mnie tylko takie historie.
a jak się dowiedzą, że oddawać za 2 miesiące pieniądze będą, to nawet zdarza się, że ktoś op..... okrzyczy i naprzeklina się ostro
ale moja wina!
jatoja

Napisano: 30 paź 2014, 13:27

żeby tylko za dwa miesiące mieli do zwrotu u mnie mają nawet za cały okres bo składając wniosek "zapomnieli" powiedzieć że pracują
Mirela
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2014, 13:35

Ja w rok temu napłodziłam chyba z 20 NP, koleżanka drugie tyle, obstawiamy że "wieść gminna" się rozeszła, ponieważ w tym roku mam może ze 2-3 NP do zrobienia :)
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2014, 14:37

A proszę o podpowiedź. Rozpatruje teraz wniosek Pani nie zgłosiła pracy przez 4 miesiące po doliczeniu będzie musiała oddać za dwa miesiące 2013 r. . Jak w listopadzie to już tylko wystawię decyzję o np i zwrocie, nie bedę uchylać bo w obiegu nie będzie już tej przyznającej na okres 2013/1014
ekka

Napisano: 30 paź 2014, 16:20

dokładnie
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny