ewalu, kb, Elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 paź 2014, 9:31

31.10.2013 kobieta złożyła wniosek o ZR na okres zasiłkowy 2013/2014. Stan cywilny mężatka, dostarczyła dochody swoje i męża. Decyzję wydałam 13 listopada 2013, uprawomocniona w grudniu. Teraz zgłasza się z wnioskiem na nowy okres zasiłkowy, przynosi odpis wyroku sadu z 24.10.2013 , który uprawomocnił się 15.11.2013 roku oczywiście rozwód i alimenty. Zgłasza również uzysk dochodu, praca od lutego. Po doliczeniu uzysku i podzieleniu tylko na 2 członków rodziny (ona i syn) jest znaczne przekroczenia. Czy robię tylko wszczęcie w sprawie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i potem decyzję zwrotną, czy ruszam w jakiś sposób sprawę rozwodu i wyrku?
saga

Napisano: 30 paź 2014, 9:56

jeżeli nie zmieniła składu rodziny na dany okres to ty sama go nie możesz zmienić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2014, 10:07

ja wezwalabym kobiete do zlozenia oswiadczenia czy po rozwodzie dziecko wychowywala wspolnie z bylym mezem (mimo zasadzonych alimentow) czy nie...jesli nie i od momentu rozwodu byla osoba samotnie wychowujaca dziecko to ustalilabym czy od uprawomocnienia wyroku spelniala kryterium dochodowe, jesli spelniala to ok, swiadczenia byly nalezne do momentu uzyskania dochodu, jesli po doliczniu uzysku do jej dochodow z roku 2012 bylo przekroczenie - uchylilabym prawo do swiadczen od nastepnego miesiaca...potem postepowanie o nienaleznych i zadanie zwrotu...na razie decyzja jest jeszcze w obiegu,wiec mozesz ja uchylic lub zmienic
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2014, 10:15

na marginesie dodałbym mocną sugestię naprowadzającą, że jednak jeszcze kochała swojego exmęża.....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x