nie zwraca Karty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,ŚW,CP,KDR
- Kontakt:
nie zwraca Karty
Pani-(małżonek) została unieważniona Karta w związku z utratą prawa do karty przez rodzica dziecka. Pani nie zgłasza się celem zwrotu karty. Co teraz?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: nie zwraca Karty
nikt nie pomoże 

-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Teoretycznie, jak poniżej, w praktyce nie wiem czy bym się w to bawiłaniunia111 pisze: 03 paź 2023, 10:02 Pani-(małżonek) została unieważniona Karta w związku z utratą prawa do karty przez rodzica dziecka. Pani nie zgłasza się celem zwrotu karty. Co teraz?

Pytanie
Dwa miesiące temu rodzina odebrała decyzję o utracie prawa do posiadania Kart Dużej Rodziny.
Decyzja została wydana w związku z postanowieniem sądu o ograniczeniu wykonywania władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dzieci w pieczy zastępczej. Rodzina oddała dwie karty, a z pozostałych trzech korzysta, mimo że zostały one unieważnione w systemie.
Jak wyegzekwować zwrot KDR, które zostały unieważnione w systemie?
ODPOWIEDŹ
W mojej ocenie, jeżeli osoba, która korzystała z karty dużej rodziny, a została zobowiązania do jej zwrotu, nie zwróci karty, to wówczas należy rozważyć wystąpienie z roszczeniem do osoby, która posługuje się kartą o fizyczne wydanie karty na podstawie art. 222 § 1 Kodeksu cywilnego.
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy z 05.12.2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz.U. z 2021 r. poz. 1744 ze zm.) - dalej u.k.d.r., w przypadku stwierdzenia przez wójta utraty prawa do posiadania Kart Dużej Rodziny, karta podlega zwrotowi.
Przepisy u.k.d.r. nie określają jednak procedury zwrotu.
W mojej ocenie, jeżeli osoba, która korzystała z karty, a została zobowiązania do jej zwrotu, nie zwróci karty, to wówczas należy rozważyć wystąpienie z roszczeniem do osoby, która posługuje się kartą o fizyczne wydanie karty na podstawie art. 222 § 1 ustawy z 23.04.1964 r. – Kodeks cywilny. Celem dochodzenia roszczenia o zwrot karty, będącej własnością gminy, organ powinien wnieść stosowne powództwo do sądu cywilnego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
dziękuję za odpowiedź.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: prac.socj.
- Kontakt:
Małżeństwo ma wydane KDR ale jeszcze nieodebrane i w międzyczasie mąż zmar jeszcze przed odebraniem KDR i co mam zrobić w systemie. 

-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Anulować kartę. Przyczyna: zgon posiadacza.aneta123 pisze: 05 paź 2023, 11:15 Małżeństwo ma wydane KDR ale jeszcze nieodebrane i w międzyczasie mąż zmar jeszcze przed odebraniem KDR i co mam zrobić w systemie.![]()
Oprócz nie zwraca Karty - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Czy przysługuje KDR?
małżonek - czy odpis akt małżeństwa biorę w oryginale czy ksero
przedłuzenie kdr dla studenta
Prośba o podpowiedź
Czy nalezy sie KDR?
Zmiana miejsca zamieszkania
Czy można przyznac KDR
Odbiór Karty Dużej Rodziny
???czy należą się karty????
Wniosek o przedłużenie a KDR w innej gminie?
Zaświadczenie o posiadaniu KDR - Karta Dużej Rodziny
Zmiana miejsca zamieszkania
Inny adres zamieszkania jednego z trójki dzieci - Karta Dużej Rodziny
Zaświadczenie o posiadaniu KDR
Domówienie KDR
Czy należy się Karta? - Karta Dużej Rodziny