Niebieska karta
Niebieska karta
Klientka została uderzona przez konkubenta matki (tak stwierdza jako dowód miała lekkie podbite oko- nie zgłosiła tego zdarzenia ponieważ obawia się że zostanie wyrzucona z domu, więcej tego typu sytuacji nie było). Czy juz w tym momencie mam obowiązek założenia niebieskiej karty???
Re: Niebieska karta
A jakie zadania powinien mieć asystent jak jest członkiem Grupy Roboczej przy Niebieskiej Karcie.?
Asystent powinien towarzyszyć osobie poszkodowanej, a reszta grupy podzielić się działaniami. Ty masz swoje cele i działania w planie pracy. Grupa robocza będzie chciała wszystkie zadania na ciebie zwalić, a swoje ręce umyć.
A wiec asystent powinien podjąc te działania zwiazane z założeniem NK??
Nie powinien . Niech grupa robi swoje działania,a asystent swoje. Asystent rodziny ma wspierać , towarzyszyć i asystentować podopiecznego na spotkaniach z grupą roboczą
Co do kwestii, czy asystent może założyć NK:viewtopic.php?f=47&t=207177407
Wg mnie całkiem logiczne wyjaśnienie.
co do zadań - szeroko rozumiana praca socjalna, nic ponadto zresztą, do czego normalnie obliguje nas ustawa. Ofiary staram się wspierać psychicznie, pracować nad podnoszeniem poziomu poczucia sprawczości, własnej wartości. W rozmowach ze sprawcą staram się kierować założeniami zawartymi tu: https://centrumpsrwd.nazwa.pl/instalator ... _z_osp.pdf , choć zazwyczaj nie są chętni do otwarcia się, współpracy. Nikt niczego na mnie nie zwala, choć mimo kilkunastu członków ZI intensywnie pracuje tylko PS- Asystent- Dzielnicowy. Nie mamy psychologa.
Wg mnie całkiem logiczne wyjaśnienie.
co do zadań - szeroko rozumiana praca socjalna, nic ponadto zresztą, do czego normalnie obliguje nas ustawa. Ofiary staram się wspierać psychicznie, pracować nad podnoszeniem poziomu poczucia sprawczości, własnej wartości. W rozmowach ze sprawcą staram się kierować założeniami zawartymi tu: https://centrumpsrwd.nazwa.pl/instalator ... _z_osp.pdf , choć zazwyczaj nie są chętni do otwarcia się, współpracy. Nikt niczego na mnie nie zwala, choć mimo kilkunastu członków ZI intensywnie pracuje tylko PS- Asystent- Dzielnicowy. Nie mamy psychologa.
Oprócz Niebieska karta - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
Trudna sytuacja!!
Jak sobie radzić w takiej sytuacji?
Co dla Kom. Alk.?
jak prawidłowo powołać nowego pracownika do grup roboczych
ustalenie miesca pobytu
jaka podstawa prawna
zwrot kosztów dojazdu
czy prawidłowo wykonuję swoje obowiązki
umowa na zastępstwo a członkostwo w ZI
zapytanie o kurs kwalifikacyjny Asystent Rodziny
ograniczone prawa rodzicielskie
zmiany w zespole