Niechciany mieszkaniec DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 sie 2010, 16:30

Czy istnieje jakis sposób metoda z formalno-prawnego punktu widzenia legalna by pozbyć się dokuczliwego mieszkańca, który kradnie, utrudnia życie innym, jest konfliktowy, ? Czy DPS może go \"odesłać\" do domu?
~Zofia

Napisano: 13 sie 2010, 18:08

tez jestem ciekawa, ale jak sie pozbyć alkoholika , który notorycznie zakłóca spokój innym i demonstracyjnie wie że nic mu nie zrobimy.Policja już nawet nie chce interweniować
~wiktor

Napisano: 13 sie 2010, 19:27

pytanie do ustawodawców :)
~rudzielec

Napisano: 13 sie 2010, 19:27

pytanie do ustawodawców :)
~rudzielec

Napisano: 13 sie 2010, 21:39

Czyli co? zupełny pas? Łatwo przyjąć gorzej się pozbyć?
~Zofia

Napisano: 17 sie 2010, 11:42

nie ma szans, ewentualnie można starać się przenieść go do innego domu, jak się zgodzi. Raz zawarliśmy kontrakt socjalny z alkoholiczką- mieszkanką. polegał na zabraniu jej telewizora z pokoju w zamian za odpowiednie zachowanie przez miesiąc( na próbę) i uczestnictwo w terapii zajęciowej. trochę pomogło. innego przenieśliśmy z jedynki do trójki za kartę.musicie sobie sami radzić nie ma sposobu.My teraz nie przyjmujemy osób z problemami alkoholowymi ( co powinno być napisane w wywiadzie) lub po rozpoznaniu środowiska.
~prac. socj. z dps

Napisano: 17 sie 2010, 15:34

Co robicie jeżeli w wywiadzie z OPS nie ma mowy o ZZA, a okazuje się np. po jakims czasie lub wynika to z dokumentacji medycznej. do której docieracie później. I jeszcze jedno pytanie - co robić jeżeli mieszkaniec nie wyraża zgody na \" krne \" przeniesienie do innego pokoju - u mnie zgoda musi być na wszystko. A co to znaczy \" nie przyjmujemy z problemem alkoholowym\" - jest decyzja PCPR o umieszczeni, jest wolne miejsce i nie ma kolejki - u nas koniec i kropka .
~Iwona

Napisano: 17 sie 2010, 22:00

Usunąć z dps-u można alkoholika, ale potrzebna jest dobra wola wydającego decyzję. Jak ops będzie chciał to to zrobi. Podstawa prawna to artykuł o marnowaniu świadczeń. Znam taki ops który to zrobił a mieszkaniec wylądował w schronisku. W dps-ie zrobiło sie spokojnie. Tylko trzeba chcieć.
~bogdan

Napisano: 18 sie 2010, 8:58

Który ops tak zrobił ? Może warto z nimi porozmawiać, może coś podpowiedzą. Mam taki problem i wszyscy sa bezradni. Pozdrawiam.
~ja

Napisano: 18 sie 2010, 22:07

szperając w internecie natknąłem się na informację dotyczącą konferencji dyrektorów dps w opolskiem , którzy mają tez ten problem z alkoholikami. Wynikiem tej konferencji miało być pismo wysłane do ministrstwa odnośnie zmian w ustawie, która umozliwałaby pozbycie sie trudnych mieszakńców. Może ktoś z opolskiego wie coś na ten temat więcej ?
~wiktor

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x