Powinna dostawać dodatek jeśli jest nawet na starych zasadach - za dps się płaci . Nie przysługuje tylko w zakładach opiekuńczo-leczniczym lub zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym ( art 75, pkt 4 Ustawy o emeryturach i rentach z FUS Dz.U.115 poz.728)
Przerabiałam to w zeszłym roku - wszyscy moi mieszkańcy, którzy mają uprawnienia do dodatku pielęgnacyjnego i zasiłku pielęgnacyjnego chociaż są na starych zasadach otrzymują te świdczenia - od nich liczona jest również odpłatność
do Ewik
ale art. 16 ust. 6 wyrażnie mówi: \"Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego\" więc jak mogą otrzymywać?
mogą otrzymywać, bo tylko w tych przypadkach nie otrzymują, które przewidział ustawodawca.
Jest to ZUS Zabrze, Chorzów, MSWiA, ale wnioski o wypłacanie podpisywali sami mieszkańcy
Dodatek przysługuje z ZUS, a zasiłek z MOPR,nie może być wypłacany i ten i ten jednej osobie- albo.., albo..Ja zaczęłam drążyć temat jak nasz MOPR stwierdził, że zasiłek pielęgnacyjny przysługuje na starych zasadach i mam złożyć wnioski o ich wypłacanie