Renta socjala-14 dni nieobecności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 sie 2010, 9:50

Czy osobie pobierającej rentę socjalną (I gr), przebywającej poza DPS 14 należy się zwrot dodatku pielęgnacyjnego z ZUS?.
~Zofia

Napisano: 12 sie 2010, 11:22

a nie otrzymuje dodatku przy rencie ?
~wiktor

Napisano: 12 sie 2010, 14:23

nie, bo jest na starych zasadach
~Zofia

Napisano: 12 sie 2010, 16:37

Powinna dostawać dodatek jeśli jest nawet na starych zasadach - za dps się płaci . Nie przysługuje tylko w zakładach opiekuńczo-leczniczym lub zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym ( art 75, pkt 4 Ustawy o emeryturach i rentach z FUS Dz.U.115 poz.728)
Przerabiałam to w zeszłym roku - wszyscy moi mieszkańcy, którzy mają uprawnienia do dodatku pielęgnacyjnego i zasiłku pielęgnacyjnego chociaż są na starych zasadach otrzymują te świdczenia - od nich liczona jest również odpłatność
~Ewik

Napisano: 13 sie 2010, 12:09

A jaki to ZUS?
~Zofia

Napisano: 13 sie 2010, 18:06

zgodnie z przepisami ZUS na starych zasadach nie paci, ale MOPSy tak, złóż wniosek do MOPS a na pweno otrzyma zasiłek
~wiktor

Napisano: 18 sie 2010, 13:50

do Ewik
ale art. 16 ust. 6 wyrażnie mówi: \"Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego\" więc jak mogą otrzymywać?
~Zofia

Napisano: 25 sie 2010, 17:28

mogą otrzymywać, bo tylko w tych przypadkach nie otrzymują, które przewidział ustawodawca.
Jest to ZUS Zabrze, Chorzów, MSWiA, ale wnioski o wypłacanie podpisywali sami mieszkańcy
Dodatek przysługuje z ZUS, a zasiłek z MOPR,nie może być wypłacany i ten i ten jednej osobie- albo.., albo..Ja zaczęłam drążyć temat jak nasz MOPR stwierdził, że zasiłek pielęgnacyjny przysługuje na starych zasadach i mam złożyć wnioski o ich wypłacanie
~Ewik

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x