nienależnie pobrane świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 31 sty 2017, 14:58

Pani ma na 2 dzieci przyznane prawo. W październiku Mąż rozpoczął prace na umowę zlecenie. Pierwsza była od 28 października do końca listopada. kolejna od 1 grudnia do końca stycznia. No i dalej z nim podpisali umowę. Pan przyniósł mi zaświadczenie dopiero dzisiaj, twierdząc że pracodawca mu dopiero teraz to wysłał, a zaświadczenie wydane w dniu 16 grudnia. Dochód przekracza i gość ma nienależnie pobrane za grudzień i styczeń? Jak to w końcu z tymi umowami zlecenia? Traktujemy jako ciągłość?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2017, 23:18

Na ostatnich szkoleniach z p. Mazurkiewiczem było to w ten sposób omawiane że umowy zlecenia nie traktujemy jak ciągłość pracy, gdyż jest to umowa jak sama nazwa wskazuje "umowa zlecenie" na wykonanie konkretnej usługi wiec są to rożne umowy zlecenia nawet te podejmowane u tego samego pracodawcy. Wiec z każdej umowy zlecenia , p. Mazurkiewicz sugerował robić utratę oraz kolejne uzyskanie na podstawie zaświadczenia za II miesiąc z kolejnej umowy zlecenia. Jeżeli umowa zlecenie nie trwała minimum 3 miesiące to nie ma za bardzo jak doliczyć II miesiąca.
Śledzik

Napisano: 01 lut 2017, 9:14

Jak umowy zlecenia są miesięczne, dwumiesięczne to nie robisz żadnych uzysków. Więc ten Pan nie będzie miał nienależnie pobranych? Za który miesiąc doniósł zaświadczenie jeśli można wiedzieć?
gopssik

Napisano: 01 lut 2017, 10:39

To jest bezsens. Jak pracuje u tego samego pracodawcy to czemu mam mu nie robić uzysku. To jest niesprawiedliwe. Przyniósł zaświadczenie za listopad.
miła
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 10:58

No tak, ale z tymi umowami zlecenie jest tak, że jeśli ktoś na bieżąco nie zgłasza i jednorazowo przyniesie zamiast umów zleceń , zaświadczenie o okresie wykonywania tych umów, to pracodawca wystawia w ciągłości bez wskazywania faktycznych okresów każdej z umów. Nawet jeśli były one zawierane jako miesięczne.
nnn

Napisano: 01 lut 2017, 12:03

miła pisze:To jest bezsens. Jak pracuje u tego samego pracodawcy to czemu mam mu nie robić uzysku. To jest niesprawiedliwe. Przyniósł zaświadczenie za listopad.
Z sensem. Umowę zlecenie masz OD DO. Jest miesięczna nie robisz uzysku bo nie ma z czego, dwumiesięczna nie robisz uzysku bo nie ma trzeciego miesiąca (w razie uchylenia). Czego jeszcze nie rozumiesz??
gopssik

Napisano: 01 lut 2017, 13:25

gopssik pisze:
miła pisze:To jest bezsens. Jak pracuje u tego samego pracodawcy to czemu mam mu nie robić uzysku. To jest niesprawiedliwe. Przyniósł zaświadczenie za listopad.
Z sensem. Umowę zlecenie masz OD DO. Jest miesięczna nie robisz uzysku bo nie ma z czego, dwumiesięczna nie robisz uzysku bo nie ma trzeciego miesiąca (w razie uchylenia). Czego jeszcze nie rozumiesz??
Zgadzam się z tym, nie ma drugiego miesiąca do uzysku zgodnie z przepisami, więc nie robię uzysku. Ale na logikę jest to niesprawiedliwe, bo osoba faktycznie ma dochód tak jak osoba pracująca na dłuższą umowę.... I taka osoba może zarabiać dużą kasę i jednocześnie mieć cały czas prawo do świadczenia :/
Gość

Napisano: 01 lut 2017, 13:54

gopssik pisze:
Ja wszystko rozumiem. Co nie zmienia faktu że jest to niesprawiedliwe, bo w takim razie każdy niech się zatrudni na umowę zlecenie na 1 miesiąc i tak sobie ją odnawia w nieskończoność, to wtedy każdy będzie miał 500 na pierwsze dziecko bo nigdy mu nie będzie można zrobić uzysku.
miła
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x