Czy można przyjąć, że prawidłowym pouczeniem jest:
W przypadku wystąpienia innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba o której mowa w art. 23 ust. 1 jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu pomocowego
[...]
Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne jest zobowiązana do ich zwrotu łącznie z ustawowymi odsetkami za opóźnienie.
bez wyraźnego wskazania, że:
Niepoinformowanie organu pomocowego o zmianach, mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, może skutkować . . . . . .
Czy zgon mojej mamy jest
zmianą w liczbie członków rodziny (w rozumieniu definicji rodziny z art. 3 pkt 16 u.ś.r.)
Której rodziny dotyczy ww przepis art. 3 pkt 16 u.ś.r. ? - mojej rodziny, czy rodziny mojej zmarłej mamy, która była wdową
Tom. pisze: ↑04 sty 2024, 15:41
te okoliczności to okoliczności będące przesłankami przysługiwania ŚP. Czyli wszystko co ma wpływ na prawo do świadczenia.
Zgonu nie wyszczególniono ani w przepisie art. 17 , ani w art. 17 ust. 5 i jego przesłankach.
Zresztą przesłanki z art. 17 uwzględniane są
wyłącznie do ustalenia prawa do ŚP, natomiast przesłanki z art. 17 ust. 5 mogą wystąpić także w czasie obowiązywania ustalonego decyzją prawa do ŚP, więc jeśli uznać, że zgon jest dla organu istotną inna zmianą mającą wpływ na prawo do ŚP winien być bezwzględnie ujmowany w pouczeniach zawieranych w decyzjąch, a nie ukrywany pod postacią innych zmian. Tak myślę.