Nienależnie Pobrane Świadczenie Pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 gru 2023, 15:23

Proszę o wskazanie wszystkich możliwych okoliczności, które wypełniają (niżej "wytłuszczone") przesłanki z przepisu art. 30 ust. 2 pkt 1) w związku z przepisem art. 25 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w sytuacji gdy beneficjentem świadczenia pielęgnacyjnego jest osoba sprawująca opiekę nad dorosłą osobą niepełnosprawną legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności wydanym na czas nieokreślony.
Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania

W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, w tym na wysokość otrzymywanych świadczeń, osoba, o której mowa w art. 23 wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzinnego ust. 1, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego świadczenia rodzinne.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 sty 2024, 15:34

Poprosiłem Was o wskazanie tychże "okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych" i "innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych" ponieważ piszę odpowiedź na skargę kasacyjną złożoną przez SKO do NSA.

W skardze kasacyjnej SKO wskazało, iż zgon podopiecznego jest w ocenie OPS oraz Kolegium ISTOTNĄ okolicznością / zmianą, jednakże jest tak dla tych organów "istotna", że zgon nie został wymieniony ani w pouczeniu zawartym w decyzji orzekającej o przyznaniu prawa do ŚP (stałem się beneficjentem ŚP), ani w pouczeniu (na które oba organy usilnie się powołują, a które kierowane jest do osoby ubiegającej się o ŚP) w formularzu wniosku o ustalenie prawa do ŚP z 2013r.
Dlatego proszę o podpowiedź i wskazanie zmian / okoliczności które w ww stanie faktycznym (w sytuacji, gdy beneficjentem świadczenia pielęgnacyjnego jest osoba obciążona alimentacyjnie wobec dorosłej osoby niepełnosprawnej, nad którą sprawuje opiekę, a chora osoba legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności wydanym na czas nieokreślony) mają wpływ na prawo do ŚP.

Dla Was to łatwizna, by wskazać takie zmiany lub okoliczności, więc proszę.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 04 sty 2024, 15:41

te okoliczności to okoliczności będące przesłankami przysługiwania SP. Czyli wszystko co ma wpływ na prawo do świadczenia.

Więc na 100% zgon jest okolicznością istotną ale prawidłowość pouczenia to inna kwestia. Bawić się w wypisywanie teraz wszystkich hipotetycznych sytuacji, których jest fura nie mam ani czasu ani chęci bo pierdolnik mamy w związku z nowymi przepisami. A i tak bym pewnie coś pominął, Jak mieliśmy takie ogólne pouczenie to nam NP uwalali, teraz mamy wskazane przykładowe sytuacje i już nie uwalają.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 sty 2024, 13:00

Czy można przyjąć, że prawidłowym pouczeniem jest:
W przypadku wystąpienia innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba o której mowa w art. 23 ust. 1 jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu pomocowego
[...]
Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne jest zobowiązana do ich zwrotu łącznie z ustawowymi odsetkami za opóźnienie.

bez wyraźnego wskazania, że:
Niepoinformowanie organu pomocowego o zmianach, mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, może skutkować . . . . . .

Czy zgon mojej mamy jest zmianą w liczbie członków rodziny (w rozumieniu definicji rodziny z art. 3 pkt 16 u.ś.r.)
Której rodziny dotyczy ww przepis art. 3 pkt 16 u.ś.r. ? - mojej rodziny, czy rodziny mojej zmarłej mamy, która była wdową
Tom. pisze:
04 sty 2024, 15:41
te okoliczności to okoliczności będące przesłankami przysługiwania ŚP. Czyli wszystko co ma wpływ na prawo do świadczenia.
Zgonu nie wyszczególniono ani w przepisie art. 17 , ani w art. 17 ust. 5 i jego przesłankach.
Zresztą przesłanki z art. 17 uwzględniane są wyłącznie do ustalenia prawa do ŚP, natomiast przesłanki z art. 17 ust. 5 mogą wystąpić także w czasie obowiązywania ustalonego decyzją prawa do ŚP, więc jeśli uznać, że zgon jest dla organu istotną inna zmianą mającą wpływ na prawo do ŚP winien być bezwzględnie ujmowany w pouczeniach zawieranych w decyzjąch, a nie ukrywany pod postacią innych zmian. Tak myślę.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 sty 2024, 13:12

przesłanką jest sprawowanie opieki nad osobą w zakresie uniemożliwiającym aktywność zawodową, nie ma osoby = nie ma opieki.

Przy takim pouczeniu moje sko uwalało. Od kilku lat mamy dopisane "w szczególności zaprzestania opieki m. in. w przypadku śmierci osoby niepełnosprawnej, podjęcia zatrudnienia, pobytu osoby w placówce zapewniającej opiekę itp, nabycia renty, emerytury" i jeszcze kilka rzeczy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem