nienależnie pobrane świadczenie stare zasady - PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 07 mar 2024, 15:05

Muszę się podzielić dylematem odnośnie umieszczenia dzieci w pieczy zastępczej i tzw. "starych zasad"
Rodzina zastępcza otrzymuje świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania 2 dzieci w wysokosci 988,20 zł. Ojciec biol. miał zasądzone alimenty od 2012 r. i nie wywiązywał się z tego obowiązku. Nagle Powiat, który finansuje świadczenie powziął informację dot. "możliwości zabezpieczenia przez komornika alimentów" i zwraca się z prośbą o ustalenie ewentualnego dochodu dzieci(w przypadku zaistnienia dochodu, pomoc rodzinie zastępczej winna być pomniejszona o połowę dochodu dziecka tj. 60% x 1647 zł - 50% dochodów dziecka). Rodzina zastępcza złożyła oświadczenie, "że alimenty nie wpływają na jej konto", aczkolwiek od roku wpływa po 200 zł tytułem "kieszonkowego" na konta bankowe małoletnich. Powiat z którym koresponduje uznał, że te 200 zł stanowi dochód dziecka i należy pomniejszyć świadczenie o 50% x 200 zł. Przyjełam stanowisko tego Powiatu i wszczęłam postępowanie w sprawie ustalenia nienależnie pobranego świadczenia na pokrycie kosztów utrz. dz. W toku okazało się, że to wpływy nie są stałe i w tej samej kwocie (są 2 miesiące, gdzie dzieci nie mają wpływu lub wysokości wpływu wynosi 300 i jest tytułowany "na urodziny", "na mikołajki".
Moje pytanie, co zrobić w tej sytuacji?? Wydawać decyzję dotyczącą nienależnie pobranego świadczenia z rozbiciem na miesiące, w których dochód występował?
beadoro
Praktykant
Od: 28 kwie 2022, 13:57
Zajmuję się: DPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x