ŚDS decyzja przedłużająca a wywiad środowiskowy - PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 wrz 2023, 13:52

Cześć wszystkim, mam pytanie odnośnie przedłużenia pierwszej decyzji - czy wymagana aktualizacja wywiadu środowiskowego wymagana jest przed wydaniem kolejnej decyzji?
Co jeśli jst zlecająca prowadzenie śds otrzyma wywiad środowiskowy (4) po upływie 3 miesięcznego terminu, na który została wydana 1 decyzja?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi
ADRIANAC
Praktykant
Od: 22 lut 2023, 9:34
Zajmuję się: PFRON/ŚDS

Napisano: 25 wrz 2023, 14:16

ADRIANAC pisze:
25 wrz 2023, 13:52
Cześć wszystkim, mam pytanie odnośnie przedłużenia pierwszej decyzji - czy wymagana aktualizacja wywiadu środowiskowego wymagana jest przed wydaniem kolejnej decyzji?
Co jeśli jst zlecająca prowadzenie śds otrzyma wywiad środowiskowy (4) po upływie 3 miesięcznego terminu, na który została wydana 1 decyzja?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Doprecyzuję, chodzi mi o to jak postąpić w sytuacji gdy wywiad zostanie przesłany później niż wypada termin przedłużenia decyzji - czy można wydać decyzję przedłużającą bez wywiadu środowiskowego?
ADRIANAC
Praktykant

Napisano: 25 wrz 2023, 18:44

Wtedy dochodzi do przerwania uczestnictwa.
Świadczenia z pomocy społecznej przyznawane są na wniosek strony zgodnie z art.102 ustawy o pomocy społecznej, a wywiad środowiskowy to podstawowa rzecz przy przyznawaniu świadczenia. Jeśli wywiad środowiskowy wpłynął po terminie to dochodzi do przerwy w uczestnictwie i trzeba składać wszystko na nowo jakby to był nowy uczestnik. Każda kontrola przywali się jak cofniesz się z decyzją lub przyznasz świadczenie bez wywiadu środowiskowego z wnioskiem o przedłużenie pobytu.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 26 wrz 2023, 9:55

hek pisze:
25 wrz 2023, 18:44
Wtedy dochodzi do przerwania uczestnictwa.
Świadczenia z pomocy społecznej przyznawane są na wniosek strony zgodnie z art.102 ustawy o pomocy społecznej, a wywiad środowiskowy to podstawowa rzecz przy przyznawaniu świadczenia. Jeśli wywiad środowiskowy wpłynął po terminie to dochodzi do przerwy w uczestnictwie i trzeba składać wszystko na nowo jakby to był nowy uczestnik. Każda kontrola przywali się jak cofniesz się z decyzją lub przyznasz świadczenie bez wywiadu środowiskowego z wnioskiem o przedłużenie pobytu.
Dziękuję bardzo, tak właśnie myślałam.
ADRIANAC
Praktykant

Napisano: 12 sty 2024, 13:33

mam pytanie odnośnie art. 107 ust. 4 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej "w przypadku osób korzystających ze stałych form pomocy aktualizację sporządza się, mimo braku zmiany danych, (...) a w przypadku osób przebywajacych w domach pomocy społecznej oraz w ośrodkach wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi -nie rzadziej niż co 12 miesięcy"
Czy obecnie po wydaniu decyzji na 3 miesiące konieczna jest aktualizacja wywiadu, celem skierowania do OW?
beadoro
Praktykant
Od: 28 kwie 2022, 13:57
Zajmuję się: DPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x