Witam mam dylemat . kobieta nie zgłosiła w czas uzyskania i utraty dochodu. A mianowicie otrzymała świadczenie rodzicielskie przeliczenie od marca. I to nie wszystko międzyczasie małżonek utracił pracę z 2014r.podjął pracę w styczniu 2017 do marca 2017r. przeliczenie od marca. Za marzec przekracza a dalej już od kwietnia 2017 przysługuje. Wiem, że nie uchylam decyzji tylko nienależnie pobrane za jeden miesiąc . Moje pytanie co z odsetkami od kiedy liczyć coś mowa w ustawie ale nie kumam. czy jeśli za marzec nienależnie to pierwszym miesiącem jest kwiecień i od tego czasu liczymy odsetki do dnia spłaty czyli do 25 sierpnia. proszę o odpowiedź .
Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczenia wychowawczego do dnia spłaty, czyli w powyższym przypadku od 1 kwietnia do dnia spłaty, na rachunek organu lub jako potrącenie z bieżących świadczeń.
"Aby zdobyć najbogatsze doświadczenia i zaznać największe radości, trzeba po prostu wybrać życie niebezpieczne".