Wiem, że temat był już wałkowany, czytałam posty, ale mam pytanie czy może był ktoś już na jakimś szkoleniu i ma stamtąd informacje jak wygląda kwestia alimentów? Chodzi mi np o to czy jeśli ktoś ma trójkę dzieci na dwójkę zasądzone na trzecie nie to możemy wydać od razu decyzję na dwójkę, a na trzecie dopiero po doniesieniu wyroku, czy na wszystkie czekamy? czy jak ktoś chce tylko na drugie i kolejne to też musi miec alimenty? mam swoje stanowisko na ten temat, ale koledzy po fachu mają odmienne zdanie.
W tym przypadku, świadczenie wychowawcze po spełnieniu wszystkich warunków ustawowych (w szczególności kryterium dochodowego na pierwsze dziecko) będzie przysługiwać tylko na dwoje dzieci. Na trzecie dziecko świadczenie nie będzie przysługiwać, ponieważ, zgodnie art. 8 ust. 2 ustawy, świadczenie wychowawcze na dane dziecko nie przysługuje, jeżeli osobie samotnie wychowującej dziecko, nie zostało ustalone, na rzecz tego dziecka od jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd. Matka dziecka jest osobą samotnie wychowującą dziecko w rozumieniu art. 2 pkt 13 ustawy. Brak alimentów na ww. dziecko w żadnym razie nie wyłącza ww. dziecka ze składu rodziny osoby ubiegającej się, w tym przy ustalaniu dochodu na osobę rodzinie dla potrzeb przyznania świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko. Organ właściwy, zgodnie z art. 19 ust. 4, wyznacza stronie termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego potwierdzającego ustalenie świadczenia alimentacyjnego na trzecie dziecko. W przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego lub innych dokumentów poświadczających okoliczności,o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1–5, w wyznaczonym terminie, świadczenie wychowawcze na ww. dziecko przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia. Natomiast niezastosowanie się do ww. wezwania, skutkuje pozostawieniem wniosku na to dziecko bez rozpatrzenia (art. 19 ust. 5 ustawy).
"Aby zdobyć najbogatsze doświadczenia i zaznać największe radości, trzeba po prostu wybrać życie niebezpieczne".