Witam mam taki problem Pan pobierał zasiłek okresowy przez 3 miesiące dostaliśmy zaświadczenie z ZK że Pan przebywa w zakładzie karnym, we wrześniu mu uchyliłam zasiłek ale ma nienalżnie pobrany za lipiec i sierpień wiem, że Pan nigdy nie odda pieniędzy. Czy mogę wnioskować z art 104 ust.4 UOPS o umorzenie całości należności.
Tak, możesz. Ustalając zwrot nienależnych i tak musisz sprawdzić, czy żądanie zwrotu stanowi dla strony nadmierne obciążenie – wystarczy ładnie uzasadnić i zamknąć sprawę
W toku rozpoznawania sprawy dotyczącej zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, organ obowiązany jest do jednoczesnego zbadania, czy nie zachodzą przesłanki do odstąpienia od żądania zwrotu. Organ musi zatem ustalić, czy można twierdzić o występowaniu przypadku szczególnego, przejawiającego się zwłaszcza tym, że żądanie zwrotu świadczeń stanowiłoby dla strony nadmierne obciążenie lub też niweczyłoby skutki udzielanej pomocy. (Por.: Wyrok WSA w Łodzi z 05.11.2015 r., sygn. akt: II SA/Łd 647/15, publ. CBOSA).