Dzień dobry, mam pytanie odnośnie nienależnie pobranego zasiłku stałego. W momencie przyznawania zasiłku stałego petent nie posiadał żadnego źródła dochodu, otrzymał więc zasiłek w pełnej kwocie (od grudnia `17 r.). W toku dalszych postępowań wynikło, iż od grudnia także pobiera zasiłek pielęgnacyjny w wys 153 z innego OPS, o czym nas nie poinformował. Tak więc za 3 miesiące ma nienależnie pobrany zasiłek. Czy decyzję zmieniającą wysokość zasiłku oraz nienależnie pobranego mogę zrobić w jednej decyzji czy oddzielnie? Czy ktoś może posiada wzór decyzji dot nienależnie pobranego świadczenia?
są różne szkoły. U nas robimy wszczęcie postępowania w sprawie weryfikacji prawa do zasiłku stałego. A potem jedną decyzję, w której są trzy punkty: uchylenie, kwota nienależnie pobranego świadczenia oraz nakazanie zwrotu.
Najlepiej zrobić w dwóch decyzjach:
1. decyzja zmieniająca wysokość zasiłku stałego
2. decyzja ustalająca nienależnie pobrane świadczenie -> po uprawomocnieniu 3. decyzja żądająca zwrotu
ja zrobiłbym jeszcze inaczej:
w związku z powzięciem informacji o innej wysokości dochodu jaki miał wpływ na wysokość przyznania zasiłku stałego wydałbym postanowienie o wznowieniu postępowania w sprawie przyznania zasiłku stałego następnie wydałbym nową decyzję o wysokości zasiłku stałego następnie wszcząłbym postępowanie w sprawie świadczeń nienależnie pobranych które zakończyłbym decyzją o wysokości świadczeń nienależnie pobranych
A co robicie z odsetkami od nienależnie pobranego zasiłku. W naszym OPS za listopad i grudzień 2017 roku jest nienależnie pobrany zasiłek stały. Zgodzono się by zwrot był w ratach rozłożonych na 12 miesięcy. Od jakiej daty liczyć odsetki i od jakiej kwoty?