nieneleżnie pobrane ŚR
nieneleżnie pobrane ŚR
Czy w Rb27s nienależnie pobrane świadczenie pokazujecie w należnościach jeśli osoba nie otrzymała jeszcze decyzji czy również w zaległościach. Ja miałam taką sytuację że 17.03 wydana została decyzja o nienależnie pobranym zasiłku rodzinnym, kobieta miała 14 dni od otrzymania decyzji na zwrot do UG wraz z odsetkami ( wróciła zwrotka 05.04 że nie odebrała). Ja robiąc sprawozdanie Rb27s wykazałam kwotę zasiłku i odsetek w należnościach ale nie pokazałam w zaległościach, teraz muszę poprawić. Wynika z tego, że nienależnie od tego czy ma jakiś termin na spłatę zawsze gdy wystawiona jest decyzja jest to zaległość.
Re: nieneleżnie pobrane ŚR
Czy nikt nie miał takiej sytuacji, czy dla wszystkich jest to oczywiste, że nienależnie pobrane świadczenie rodzinne w momencie wystawienia decyzji staje się natychmiast zaległością. Proszę napiszcie jak robicie.
Ja nie wykazuję nienależnie pobranych świadczeń w Rb-27s bo nie wykazuję ich jako dochody gminy
ja też nie wykazywałam w zaległościach, jeśli ktoś miał jeszcze czas na spłatę - tylko w należnościach. Nie wiem czy dobrze, nikt na razie tego nie kwestionował. Też się zastanawiałam, bo miałam np. w decyzji,że należność będzie potrącana z bieżących wypłat łącznie z odsetkami. Może też powinna być od razu pełna kwota należności w zaległościach mimo takiej sytuacji?
Należność staje się zaległa od dnia następującego po terminie zapłaty - od dnia tego dnia naliczane są odsetki za zwłokę.
Termin zapłaty wynikający z decyzji jest dodatkowym terminem określającym termin którego niedotrzymanie skutkować będzie podjęciem działań zmierzających do egzekucji administracyjnej należności.
Z drugiej strony, należy odpowiedzieć na pytanie: Czy w przypadku gdy dłużnikowi nie została dostarczona decyzja to po stronie jednostki powstała należność którą można ująć w księgach rachunkowych i tym samym w Rb-27S?
Termin zapłaty wynikający z decyzji jest dodatkowym terminem określającym termin którego niedotrzymanie skutkować będzie podjęciem działań zmierzających do egzekucji administracyjnej należności.
Z drugiej strony, należy odpowiedzieć na pytanie: Czy w przypadku gdy dłużnikowi nie została dostarczona decyzja to po stronie jednostki powstała należność którą można ująć w księgach rachunkowych i tym samym w Rb-27S?
Ksieguję decyzję ostateczną i ujmuje ją w Rb-27S. Osobno należność (jeżeli termin jej zwrotu lub płatności raty nie minął nie ujmuję jako zaległość) i odsetek (je wykazuję jako zaległości).
Oprócz nieneleżnie pobrane ŚR - Księgowość przeczytaj również:
nagroda - chorobowe
asystent rodziny
kolejna wyliczanka - (mazowieckie
korekta RB 27S za 2013
umorzenie postępowania egzekucyjnego
zwolnienie - cały miesiąc
USŁUGA SERWISOWA- JAKI PARAFRAF
opis faktury z dozywiania
umowa użyczenia empatia
RCA-podopieczni
rachunek zyskow i strat