Proszę o poradę - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 maja 2021, 13:48

Pan X wystąpił z wnioskiem o zmianę decyzji. We wniosku zawarł, że żona zmarła w lutym (dołączył akt zgonu) oraz, że od lutego zmieniła się jego sytuacja dochodowa i zarabia po 400zł miesięcznie z prac dorywczych posiada świadczenie rodzinne 124zł i dodatek z tytułu samotnego wychowania dziecka 193zł (zasiłek rodzinny i dodatek wyciągnąłem sobie z programu). Czy na podstawie tego wniosku mogę wyliczyć dochody i zmienić decyzję przyznającą stypendium (czy to jest wystarczające jako dowody w sprawie?)czy powinienem go najpierw wezwać i powinien napisać to co we wniosku w oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną?
Bardzo proszę o poradę ponieważ od niedawna zajmuję się stypendiami i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 12 maja 2021, 9:26

GOPS_1234 pisze:
08 maja 2021, 13:48
Pan X wystąpił z wnioskiem o zmianę decyzji. We wniosku zawarł, że żona zmarła w lutym (dołączył akt zgonu) oraz, że od lutego zmieniła się jego sytuacja dochodowa i zarabia po 400zł miesięcznie z prac dorywczych posiada świadczenie rodzinne 124zł i dodatek z tytułu samotnego wychowania dziecka 193zł (zasiłek rodzinny i dodatek wyciągnąłem sobie z programu). Czy na podstawie tego wniosku mogę wyliczyć dochody i zmienić decyzję przyznającą stypendium (czy to jest wystarczające jako dowody w sprawie?)czy powinienem go najpierw wezwać i powinien napisać to co we wniosku w oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną?
Bardzo proszę o poradę ponieważ od niedawna zajmuję się stypendiami i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości.
1) w związku ze zgonem jednego z rodziców my uznajemy że uczniowi przysługuje zasiłek szkolny (jednorazowy), ale od zdarzenia losowego (zgonu) nie powinno minąć więcej niż 2 miesiące żeby go przyznać;
2) jeśli złożył wniosek i dochody posiadasz - rodzinne, dodatki itp masz z urzędu, problem stanowi dochód dorywczy i ewentualne inne dochody - tu bym wzięła oświadczenie pod odpowiedzialnością karną i dopiero wtedy wydała decyzję
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 30 maja 2021, 12:55

Jeżeli żona umarła w lutym mąż zgłosił to w maju to wtedy zmieniamy decyzję od lutego czy od maja? Jeżeli od lutego to przyznaje w większej kwocie od lutego (bo widełki dochodowe zmieniły się i przysługuje większe stypendium) a od kwietnia zmniejszam kwotę bo w marcu dostał pierwszą wypłatę dodatku z tytułu samotnego wychowania dziecka? Wypłata stypendium nastąpi w czerwcu.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x