Niesmak - HYdE PaRK

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 gru 2015, 10:15

Przyglądam się sytuacji z Trybunałem konstytucyjny, i cały czas zastanawiam się czy politycy PO aby na pewno są uczciwi. Kiedy słyszałem, jak zapewniali, że TK jest apolityczny bo sędziowie którzy w nim orzekają kierują się wyłącznie przepisami prawa i Konstytucji to uznałem, że mają 100% racji. Niestety ziarenko zwątpienia zasiano we mnie w momencie, gdy PO nadgorliwie postanowiło wybrać 5 zamiast 3 nowych sędziów do tegoż TK. No bo jeśli TK jest apolityczny i wszyscy sędziowie w nim orzekający też są apolityczni to po co dano PiS powód do tego aby mógł kwestionować ten wybór. Trzeba było wybrać tylko trzech to i tak z nadania PO byłoby 13 sędziów a tych dwóch pozostawić PiS-owi, niechby wybrał sobie tych dwóch kolejnych niezależnych sędziów i po sprawie. No i zacząłem zastanawiać się jaki w tym PO miało cel? Czy tylko chodziło o zrobienie przykrości PiS-owi? Gdyby tylko o to chodziło to politycy PO byliby po prostu ludźmi o niskich pobudkach. Więcej światła jednak rzuciła na całą sprawę wczoraj w programie TVP Info polityk PO Katarasińska. Stwierdziła wprost, że Po musiało wybrać swoich sędziów, bo kadencja sędziów wybranych przez PO w kolejnych latach kończy się i PiS uzyskałby przewagę w TK wybierając swoich sędziów. Tak więc jednym zdaniem pani Katarasińska zburzyła mit o apolityczności sędziów TK i o czystych intencjach PO.
Teraz zastanawiam się, czy gdyby PO wygrało wybory Trybunał Konstytucyjny uznałby ustawę przyjętą przez PO, nad którą pracowali też prezes i wiceprezes TK, za niekonstytucyjną. Obawiam się, że w takiej sytuacji stwierdzono by jej konstytucyjność. Śmiem twierdzić, że TK tylko dlatego uznał ustawę przyjętą przez PO za niekonstytucyjną, by to samo zrobić z ustawą PiS i by stwierdzić nieważność wyboru nowych sędziów przez PiS. Nie wiem jak to się skończy ale wiem, że całego smrodu narobili aroganccy i żądni władzy i przywilejów politycy PO. To jest praprzyczyna problemu z TK. Gdyby nie nieposkromiona zachłanność polityków PO to dzisiaj wszyscy mogliby jednoznacznie negatywnie ocenić działania PIS. A tak to niestety ale nie mogę potępić kogoś, kto próbuje przywrócić normalność.
obiektywnie

Napisano: 29 gru 2015, 10:50

"cały czas zastanawiam się czy politycy PO aby na pewno są uczciwi"
O, sancta simplicitas!
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2015, 20:36

piszesz "aroganccy i żądni władzy politycy PO"... Jakimi epitetami w takim razie określić polityków PiS???!!!
płytki umysł

Napisano: 29 gru 2015, 20:37

pislamska republika ludowa - wszystko już przerabialiśmy i tych także przerobimy
to proste

Napisano: 29 gru 2015, 21:09

obiektywnie pisze:Przyglądam się sytuacji z Trybunałem konstytucyjny, .
cccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
obiektywnie pisze: TK jest apolityczny i wszyscy sędziowie w nim orzekający też są apolityczni to po co dano PiS powód do tego aby mógł kwestionować ten wybór. Trzeba było wybrać tylko trzech to i tak z nadania PO byłoby 13 sędziów a tych dwóch pozostawić PiS-owi, niechby wybrał sobie tych dwóch kolejnych niezależnych sędziów i po sprawie. No i zacząłem zastanawiać się jaki w tym PO miało cel? Czy tylko chodziło o zrobienie przykrości PiS-owi? Gdyby tylko o to chodziło to politycy PO byliby po prostu ludźmi o niskich pobudkach. Więcej światła jednak rzuciła na całą sprawę wczoraj w programie TVP Info polityk PO Katarasińska. Stw
nmn

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x