Nietypowa sytuacja w obszarze 300+ - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 wrz 2018, 14:34

Witam wszystkich,
mam taką oto sytuację, usamodzielniany złożył wniosek na 300+, wszystko poprawnie, zapotrzebowałam środki na wypłatę dla niego świadczenia, a tu nagle informacja od pracownika merytorycznego, że ojciec usamodzielnianego, z którym chłopak mieszka, złożył w OPSie wniosek o Dobry Start i otrzymał świadczenie pieniężne między innymi na swojego pełnoletniego syna, owego usamodzielnianego, który wniosek złożył u nas w PCPR. Na całe szczęście nie zdążyłam nic mu wypłacić, ale zastanawiam się jak to teraz rozwiązać, chłopak doniósł zaświadczenie z OPS że ojciec otrzymał na niego to świadczenie. Czy teraz należało by wydać decyzję odmowną, czy jak? W rozporządzeniu uprawnionymi do tego świadczenia są zarówno rodzice jak i "osoba ucząca się". Czyli pełnoletni uczący (nie koniecznie usamodzielniany)może złożyć na siebie samego wniosek o 300+ i jednocześnie rodzic tego obywatela także? :? :shock: może mieliście podobne przypadki?
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Napisano: 13 lis 2018, 20:57

Uważam, że to ojciec powinien mieć nienależnie pobrane świadczenie, a dobry start jest dla usamodzielnianego wychowanka (oczywiście jeśli opuścił pieczę zastępczą a nie mow bo o tym nie piszesz).
ankawh
Praktykant
Od: 13 lis 2018, 20:49
Zajmuję się: MOPR usamodzielnienia i placówki opiekuńczo-wychowawcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x