Rodzina zastępcza - świadczenie (od kiedy) - art 87 - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 21 sie 2018, 22:46

Witam serdecznie.

Prosiłbym o wyjaśnienie, gdyż kwestie przyznawania świadczenia dla rodzin zastępczych są mi dosyć obce, a w ostatnim czasie mam z tym styczność.

Jestem kuratorem zawodowym - ze względu na sytuacje, wystąpiła konieczność ustanowienia rodzin zastępczych dla małoletnich z moich nadzorów. Całe szczęście w tym, że znalazły się osoby z kręgu bliskiej rodziny (dziadkowie). W tym przypadku opiszę jedną sytuację, bo dotyczą tych samych miesięcy.
Dzieci umieszczone stosownym postanowieniem (w zabezpieczeniu) na początku maja (10 i 12 maja) - małoletni przebywali +/- tydzień wcześniej przed tą datą pod ich pieczą.
W tym przypadku Sąd się nie popisał - dziadkowie i PCPR otrzymali postanowienia na początku lipca.
Została wydana decyzja o przyznaniu świadczenia rodzinie zastępczej od 01.07 tj. od miesiąca złożenia wniosku przez rodzinę zastępczą. I tu schody.
Jak to się ma do art. 87 pkt 1 ustawy o pieczy? Czy jeszcze inny przepis ma tu zastosowanie, że świadczenie nie może być przyznane od maja (tj. faktycznego umieszczenia).

Jedynie co to widzę rozgoryczenie w ich oczach - rodzice poszli w długą, zostawili dzieci, żywią za swoje, a tu jeszcze szarpanie się z urzędem.
costa1010
Praktykant
Od: 13 kwie 2018, 22:54
Zajmuję się: Inne

Napisano: 23 sie 2018, 9:08

Aby odpowiedzieć, potrzebne są informacje:
- czy dzieci umieszczono w trybie zabezpieczenia na zasadach rodziny zastępczej?
- czy było jedno postanowienie czy dwa?
- najlepiej gdyby przepisać część dot. umieszczenia dzieci (oczywiście bez danych osobowych) by wiedzieć jak dokładnie brzmi postanowienie,
- jaka data jest na pieczęci dot. uprawomocnienia się i wykonania (to dwie różne daty... trzeba zwrócić uwagę, czy np. nie jest skreślone słowo "prawomocny" co oznacza, że dane postanowienie jest natychmiast wykonalne).

Aby świadczenie było przyznane od dnia umieszczenia dzieci w postanowieniu musi być zawarte stwierdzenie "rodzina zastępcza" (umieszczenie w rodzinie zastępczej, umieszczenie na zasadach rodziny zastępczej), ponadto w dalszej kolejności patrzy się na wykonalność...Jeśli w trybie i jest wykonalne już to od dnia wykonalności, jeśli nie było w trybie to od dnia prawomocności ale na pewno nie od miesiąca kiedy złożyło się wniosek (wyjątek stanowi dodatek wychowawczy (500+ dla rodzin zastępczych), który jest tak przyznawany czyli od miesiąca złożenia wniosku.
Moja sugestia jest taka, że jeśli świadczenie zostało źle przyznane to należy się odwołać od decyzji...
katgor
Praktykant
Od: 23 maja 2017, 10:43
Zajmuję się: Rodzinami zastępczymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x