Witam serdecznie.
Prosiłbym o wyjaśnienie, gdyż kwestie przyznawania świadczenia dla rodzin zastępczych są mi dosyć obce, a w ostatnim czasie mam z tym styczność.
Jestem kuratorem zawodowym - ze względu na sytuacje, wystąpiła konieczność ustanowienia rodzin zastępczych dla małoletnich z moich nadzorów. Całe szczęście w tym, że znalazły się osoby z kręgu bliskiej rodziny (dziadkowie). W tym przypadku opiszę jedną sytuację, bo dotyczą tych samych miesięcy.
Dzieci umieszczone stosownym postanowieniem (w zabezpieczeniu) na początku maja (10 i 12 maja) - małoletni przebywali +/- tydzień wcześniej przed tą datą pod ich pieczą.
W tym przypadku Sąd się nie popisał - dziadkowie i PCPR otrzymali postanowienia na początku lipca.
Została wydana decyzja o przyznaniu świadczenia rodzinie zastępczej od 01.07 tj. od miesiąca złożenia wniosku przez rodzinę zastępczą. I tu schody.
Jak to się ma do art. 87 pkt 1 ustawy o pieczy? Czy jeszcze inny przepis ma tu zastosowanie, że świadczenie nie może być przyznane od maja (tj. faktycznego umieszczenia).
Jedynie co to widzę rozgoryczenie w ich oczach - rodzice poszli w długą, zostawili dzieci, żywią za swoje, a tu jeszcze szarpanie się z urzędem.