niewypłacalny pracodawca - brak wypłaty od początku zatrudni - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 29 maja 2018, 12:49

Kobieta podjęła zatrudnienie w marcu 2018 r.
Powinnam doliczyć dochód za kwiecień 2018 r., ale Pani mi napomknęła, że może nie mieć jeszcze wypłaty, więc sama wystąpiłam do pracodawcy o dochód za kwiecień 2018 r. i pracodawca odpisał mi, że dochód wyniósł tyle i tyle. podali kwotę. ale nie dopisali, że jeszcze nie wypłacają żadnych wypłat.
ta kwota, którą mi podali sprawia, że dochód przekracza kryterium i świadczenia od maja nie powinny się należeć. więc zrobiłam Pani wszczęcie postepowania w sprawie uchylenia decyzji.
Kobieta teraz dzwoni, że ona już się zwolniła i ma świadectwo pracy z datą 25.05.2018 r. więc od czerwca znów bedą jej się należały świadczenia.
dodała, że ma zaświadczenie, że firma nie wypłaciła jej żadnego wynagrodzenia za okres marzec-maj 2018 r. czyli nie dostała jeszcze od nich żadnej kasy.
Czy brali byście pod uwagę ten dochód za kwiecień? czy jednak wziąc pod uwagę , iż nie ma żadnego wynagrodzenia wypłaconego i wypłacic jej?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 29 maja 2018, 15:49

nooo jeśli nie uzyskała żadnego dochodu to co chcesz jej liczyć?

W stanie prawnym obowiązującym od 01.08.2017 r. mowa jest nie o osiągnięciu lecz o uzyskaniu dochodu. A dochód uzyskany to dochód, który dana osoba już faktycznie otrzymała - tak twierdzi mój radca.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 30 maja 2018, 10:02

Uzyskanie dochodu w przypadku uzyskania zatrudnienia to nie otrzymanie wyplaty tylko podjecie pracy, wiec uzysk byl w marcu nawet jesli nie otrzymala do dzis kasy i nalezaloby doliczyc to co sie jej za prace nalezy za kwiecien (moim zdaniem oczywiscie)...z tym ,ze byl to dochod uzyskany, ktory mial wplyw na swiadczenia przyslugujace za maj, ale skonczyl sie 25 maja, wiec po tym dniu juz go nie ma, czyli nie jest juz uzyskiwany wiec nie nalezy go liczyc i swiadczenia od 26 maja przysluguja nadal
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 9:36

Sipera pisze:nooo jeśli nie uzyskała żadnego dochodu to co chcesz jej liczyć?

W stanie prawnym obowiązującym od 01.08.2017 r. mowa jest nie o osiągnięciu lecz o uzyskaniu dochodu. A dochód uzyskany to dochód, który dana osoba już faktycznie otrzymała - tak twierdzi mój radca.
A jak te zaległe pieniądze otrzyma za pół roku to to będzie uzyskanie dochodu czy nie?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 10:01

" W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego."

Dodasz dochód za miesiąc następny po tym, w którym dochód uzyskała ( nie osiągnęła) i przeliczysz
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 01 cze 2018, 10:08

Czyli nic nie doliczę za pierwszym razem (bo kasy nie dostała) i następnym razem też nie (bo kasa jednorazowo)? W przypadku krótkich okresów zatrudnienia najlepiej umówić się z pracodawcą, żeby kasę zapłacił po ustaniu zatrudnienia. :mrgreen:
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 10:48

No to teraz za naszym ulubionym ministerstwem :mrgreen:
miesiącem, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jest miesiąc (...), tj. miesiąc rozpoczęcia wykonywania pracy na podstawie zawartej umowy o pracę (w praktyce jest to najczęściej także miesiąc zawarcia umowy o pracę), a nie miesiąc otrzymania wynagrodzenia z tytułu pracy wykonanej na podstawie takiej umowy, gdyż rozpoczęcie wykonywania pracy na podstawie zawartej umowy o pracę jest uzyskaniem dochodu z tego tytułu, a nie uzyskanie wynagrodzenia z tego tytułu.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 01 cze 2018, 11:14

Korowiow pisze:No to teraz za naszym ulubionym ministerstwem :mrgreen:
miesiącem, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jest miesiąc (...), tj. miesiąc rozpoczęcia wykonywania pracy na podstawie zawartej umowy o pracę (w praktyce jest to najczęściej także miesiąc zawarcia umowy o pracę), a nie miesiąc otrzymania wynagrodzenia z tytułu pracy wykonanej na podstawie takiej umowy, gdyż rozpoczęcie wykonywania pracy na podstawie zawartej umowy o pracę jest uzyskaniem dochodu z tego tytułu, a nie uzyskanie wynagrodzenia z tego tytułu.
a jaką datę ma to wyjaśnienie? To o czym ja piszę ma zastosowanie ( wg. prawnika, w sumie też się z tym zgadzam) od 1.08.2017 r.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 01 cze 2018, 11:19

czyli głosy są podzielne. kurcze no muszę podjąć jakąś decyzję. czy liczyc ten dochód (którego fizycznie nie otrzymala) czy nie. może jeszcze jakieś osoby się wypowiedzą? jak narazie nie jestem przekonana co do zadnego rozwiązania... i jedno i drugie ma w sobie trochę racji. może bezpieczniej jednak byłoby doliczyć ten dochód? i tyle...
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 01 cze 2018, 11:27

Dogadujesz się z pracodawcą, że nie płaci ci pensji (tylko w kopercie pod stołem) i np. przez pół roku bierzesz legalnie wszystkie świadczenia, które normalnie powinny być zabrane ze względu na przekroczenie dochodu po jego uzyskaniu. No bo skoro nie ma kasy, to nie ma uzyskania, tak?
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x