niewypłacalny pracodawca - brak wypłaty od początku zatrudni - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 01 cze 2018, 11:29

Marzec 2018, ale traktuj to jako ciekawostkę, bo z MRPiPS to różne "códa" wychodzą ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 01 cze 2018, 11:42

Korowiow pisze:Marzec 2018, ale traktuj to jako ciekawostkę, bo z MRPiPS to różne "códa" wychodzą ;)
Taaaa :)
A tak swoją drogą co Ty myślisz ? Skłaniasz się bardziej ku interpretacji wiadomo kogo :) czy mój radca bliższy Twojemu myśleniu :roll:
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 01 cze 2018, 11:46

ludek pisze:Dogadujesz się z pracodawcą, że nie płaci ci pensji (tylko w kopercie pod stołem) i np. przez pół roku bierzesz legalnie wszystkie świadczenia, które normalnie powinny być zabrane ze względu na przekroczenie dochodu po jego uzyskaniu. No bo skoro nie ma kasy, to nie ma uzyskania, tak?
ludek. Kobieta może złożyć wniosek na świadczenie rodzicielskie w terminie 3 miesięcy od urodzenia dziecka tak. Oki. rodzi wiec dziecko w czerwcu. Bierze rodzinne, dodatki, beciki, 500. We wrześniu przychodzi po rodzicielskie, które wypłacę jej w październiku. Wówczas dostanie też za czerwiec. Mam doliczyć dochód w lipcu za czerwiec i żądać zwrotu wszystkiego od sierpnia?
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 01 cze 2018, 11:51

Fragment Wyroku WSA w Bydgoszczy II SA/Bd 389/17

Zgodnie z art. 3 pkt 24 lit. 1 u.ś.r. ilekroć w ustawie mowa o uzyskaniu dochodu – oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego. Z kolei stosownie do art. 5 ust. 4b u.ś.r. w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych. W obu cytowanych przepisach mowa o "uzyskaniu" dochodu spowodowanym pewnym zdarzeniem (uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego), a nie o "momencie, od którego uznano za należny" nowo otrzymany dochód. W przypadku kiedy zatem nowo otrzymany dochód jest po raz pierwszy otrzymywany także za przeszłe okresy, tj. za okresy sprzed wydania decyzji o przyznaniu świadczenia rodzicielskiego – istotny jest moment faktycznego uzyskania takiego dochodu.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 01 cze 2018, 12:01

korowiow - zupełnie nie rozumiem twojej odpowiedzi. co "marzec 2018" ??? przeciez powinnam jesli juz doliczyc dochód za kwiecień. bo w marcu poszla do pracy.

ludek - nie wiem czy ta wypowiedz jest pełna ironii czy na serio to piszesz? to doliczac czy nie?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 01 cze 2018, 12:03

@Iza11 Marzec 2018 to data interpretacji.

@Sipera Doliczyłbym, zawsze jest odwołanie jak kto się nie zgadza ;) W omawianym przypadku tak jak KB pisała - nie ma co doliczyć, bo dochodu w okresie na jaki weryfikowane jest świadczenie już nie ma od 25.05.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 01 cze 2018, 12:05

Sipera pisze:
ludek pisze:Dogadujesz się z pracodawcą, że nie płaci ci pensji (tylko w kopercie pod stołem) i np. przez pół roku bierzesz legalnie wszystkie świadczenia, które normalnie powinny być zabrane ze względu na przekroczenie dochodu po jego uzyskaniu. No bo skoro nie ma kasy, to nie ma uzyskania, tak?
ludek. Kobieta może złożyć wniosek na świadczenie rodzicielskie w terminie 3 miesięcy od urodzenia dziecka tak. Oki. rodzi wiec dziecko w czerwcu. Bierze rodzinne, dodatki, beciki, 500. We wrześniu przychodzi po rodzicielskie, które wypłacę jej w październiku. Wówczas dostanie też za czerwiec. Mam doliczyć dochód w lipcu za czerwiec i żądać zwrotu wszystkiego od sierpnia?
uzyskanie dochodu z tytulu zatrudnienia to rozpoczecie pracy na podstawie zawartej umowy, natomiast uzyskanie swiadczenia rodzicielkiego to uzyskanie swiadzccenia , nie uzyskanie prawa do swiadczenia rodzicielskiego czy tez data urodzenia dziecka...w przypadku uzyskania zatrudnienia docho0d doliczamy za drugi miesiac od jego uzyskania - nie dochodu tylko zatrudnnienia, natomiast uzyskanie swiadczenia rodzicielskiego to uzyskanie tegoz swiadczenia - czyli albo decyzji ustalajacej prawo do niego albo, jak twierdzi ministerstwo, pierwsza wyplata tego swiadczenia...podsumowujac:D dochod z tytulu podjecia zatrudnienia zawsze bedzie doliczany za drugi miesiac od podjecia pracy, a rodzicielkie to juz zalezy kiedy ktos o to zlozy wniosek i kiedy otrzyma decyzje lub fizycznie kasiorke
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 12:12

Dodam tylko, że w katologu dochodów utraconych i uzyskanych były już kosmetyczne zmiany polegające na na zmianie zapisu "uzyskanie PRAWA do świadczenia" na "uzyskanie świadczenia". Więc to słowo "prawo" jest tutaj kluczowe przy ocenie, za który miesiąc wziąć dochody.
Interpretacja faktycznie otrzymanych dochodów jest za to jak najbardziej słuszna w pomocy społecznej.
A co do wyroku WSA - nie takie wyroki już się czytało. :mrgreen:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 12:55

z wyrokami fakt, różnie bywa :D A jeśli chodzi o dochód z tytułu zatrudnienia to sorry, przyznaję, zagalopowałam się. Zawsze za drugi miesiąc !!! Nawet jak będzie to ZERO. Nie wiem co mi się ubzdurało z tym, że doliczę za drugi miesiąc nawet jak dostanie wypłatę po pół roku :roll: ( temperatura w biurze 28 stopni )
Biję się w piersi i biczuję :lol: Młodzi nie czytajcie w tym wątku moich odpowiedzi..
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 01 cze 2018, 12:57

no dobrze. ale teraz pytanie - czy mam liczyc zero zł za kwiecień - bo nie otrzymała wypłaty. czy doliczyc tą kwotę, którą mam na zaświadczeniu od pracodawcy, że za kwiecień wynagrodzenie wynosi i mam podana konkretną kwotę?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x