niewypłacalny pracodawca - brak wypłaty od początku zatrudni - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 01 cze 2018, 13:02

Nie doliczać, ale z innego powodu ;) W maju dochodu już nie było bo 25.05 był ostatnim dniem stosunku pracy.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 01 cze 2018, 13:03

Sipera pisze: Biję się w piersi i biczuję :lol:
Zapomniałaś o posypaniu głowy popiołem i zadośćuczynieniu.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 13:06

Sipera pisze:Biję się w piersi i biczuję :lol:
Toż to perwersja :mrgreen:

@ludek - numeru konta zapomniałeś podać do tego zadośćuczynienia :D
Korowiow
VIP

Napisano: 01 cze 2018, 13:08

jak to w maju juz nie ma dochodu, skoro dopiero 25.05. zakonczyla pracę?
tzn. jeszcze w maju ten dochód liczę! a utrata dopiero od następnego miesiąca czyli od czerwca.
czy źle myślę?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 01 cze 2018, 13:09

Korowiow pisze:
Sipera pisze:Biję się w piersi i biczuję :lol:
Toż to perwersja :mrgreen:

@ludek - numeru konta zapomniałeś podać do tego zadośćuczynienia :D
Nie zapomniałem - liczyłem na zadośćuczynienie w naturze. :D
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 13:16

Iza11 pisze:jak to w maju juz nie ma dochodu, skoro dopiero 25.05. zakonczyla pracę?
tzn. jeszcze w maju ten dochód liczę! a utrata dopiero od następnego miesiąca czyli od czerwca.
czy źle myślę?
Z tym, że tu nie ma stricte utraty a jest "brak uzysku" w okresie na jaki weryfikujesz prawo do świadczenia. Ministerstwo pewnie by się z Tobą zgodziło tzn. kazało "utracić" od czerwca, ale patrząc na brzmienie art. 7 ust. 3 stosowanie w takim wypadku zapisów dotyczących utraty dochodu z roku bazowego to robienie "pani lekkich obyczajów" z logiki ;)
Korowiow
VIP

Napisano: 01 cze 2018, 13:18

w naturze?? niech pomyśle.. ;) koszyk wiejskich jaj czy kg swojskiej kaszanki na grilla ;)
Gdzieś czytałam, że miarą prawdziwej inteligencji, jest zdrowe poczucie humoru:)Inteligentne z Was chłopaki :P
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 01 cze 2018, 13:23

nie no zupełnie nie mogę się połapać w tym co piszesz KOROWIOW :(

poszła do pracy w marcu. powinnam doliczyc dochód za kwiecien. jesli by przekroczyło to oda maja sie nie nalezy. zakonczyla pracę dopiero 25 maja, więc w maju jest przekroczenie i od czerwca moze sobie od nowa pobierac.

ale co z tym majem? fizycznie nie otrzymała za niego wynagrodzenia. ale znam kwotę jaki za ten miesiąc dostanie. bo forma mi ten dochdo napisała.
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 01 cze 2018, 13:37

Dobra, to jadziem ;) Art. 7 ust. 3 ustawy o pińcet.
W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Analizując czy osobnik/osobniczka ma uprawnienia do świadczenia patrzysz na cały miesiąc. Czyli jeśli praca trwałaby cały maj tj. do 31, to wtedy dochód "jest" uzyskiwany w okresie na jaki weryfikujesz prawo. Kobieta pracowała do 25.05 więc od 26 maja żadnego stosunku pracy już nie ma, czyli z perspektywy całego miesiąca dochód nie jest uzyskiwany.
Korowiow
VIP

Napisano: 01 cze 2018, 13:47

moze tak latwiej bedzie zrozumiec:) do 25.05 swiadczenia nie przysluguja, bo liczacx uzysk jest przekroczenie dochodu, ale 26.05 uzyzk juz nie jest uzyskiwany wiec w tym czasie - od 25.05 do 31.05. ustalajac prawo do swiadczen nie mozesz go doliczac - i wychodzi,ze swiadczenia od 26 maja przysluguja, a ze nie sa podzielne to placisz za caly miesiac...przepis o tym,ze swiadczenia przysluguja od nastepnego miesiaca w przypadku utraty nie ma tu zastosowania, bo to nie jest utrata dochodu, to byl uzysk, ktorego juz nie ma w czasie w jakim weryfikujesz prawo do swiadczen
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x