Zapomniałaś o posypaniu głowy popiołem i zadośćuczynieniu.Sipera pisze: Biję się w piersi i biczuję
Toż to perwersjaSipera pisze:Biję się w piersi i biczuję
Nie zapomniałem - liczyłem na zadośćuczynienie w naturze.Korowiow pisze:Toż to perwersjaSipera pisze:Biję się w piersi i biczuję![]()
@ludek - numeru konta zapomniałeś podać do tego zadośćuczynienia
Z tym, że tu nie ma stricte utraty a jest "brak uzysku" w okresie na jaki weryfikujesz prawo do świadczenia. Ministerstwo pewnie by się z Tobą zgodziło tzn. kazało "utracić" od czerwca, ale patrząc na brzmienie art. 7 ust. 3 stosowanie w takim wypadku zapisów dotyczących utraty dochodu z roku bazowego to robienie "pani lekkich obyczajów" z logikiIza11 pisze:jak to w maju juz nie ma dochodu, skoro dopiero 25.05. zakonczyla pracę?
tzn. jeszcze w maju ten dochód liczę! a utrata dopiero od następnego miesiąca czyli od czerwca.
czy źle myślę?
Analizując czy osobnik/osobniczka ma uprawnienia do świadczenia patrzysz na cały miesiąc. Czyli jeśli praca trwałaby cały maj tj. do 31, to wtedy dochód "jest" uzyskiwany w okresie na jaki weryfikujesz prawo. Kobieta pracowała do 25.05 więc od 26 maja żadnego stosunku pracy już nie ma, czyli z perspektywy całego miesiąca dochód nie jest uzyskiwany.W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.