Jak "ścigać" ludzi by oddawali świadczenia nienaleznie pobrane??? Mamy wydane decyzje o nienaleznie pobranych świadczeniach, które są w teczkach już około dwóch lat ale sciagalnosc tych świadczeń praktycznie zerowa. W teczkach po jednym upomnieniu i zero odzewu. Jak wygląda dalsza procedura? Księgowość się upomina a my nie wiemy jak to ruszyć, bo od czasu upomnienia minęło dużo czasu:/
A czy tytuł wykonawczy można zrobić po tak długim czasie od decyzji i upomnienia? I czy przed tytułem można jeszcze raz zrobić np. wezwanie do danej osoby by przypomnieć o zaistniałej sytuacji czy od razu tytuł?
Czy nikt więcej nie pomoże ?? Przejęłam stare teczki po poprzedniczce i tam decyzje o nienaleznie pobranych wydane trzy lata temu. Czy teraz tak od razu wystawić tytuł czy zrobić jakieś wezwanie do zapłaty? Pracuje od września a tu takie sprawy muszę naprostowac. Błagam pomóżcie
Wiem, że powinno być upomnienie a później tytuł wykonawczy ale przeraża mnie to, że tyle czasu leżało to nieruszone i co teraz na to ludzie. Pewnie dawno zapomnieli, że takie decyzje w ogóle dostali.
Nova87 pisze:Wiem, że powinno być upomnienie a później tytuł wykonawczy ale przeraża mnie to, że tyle czasu leżało to nieruszone i co teraz na to ludzie. Pewnie dawno zapomnieli, że takie decyzje w ogóle dostali.
mamy na to 10 lat, spokojnie
zrób wezwanie do zapłaty i złożenia oświadczeń a jak z tego nic nie wyjdzie to upomnienie i tytuł wykonawczy