Niska emerytura i prawo do zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 07 sie 2015, 14:38

Witam!
Mam coraz więcej sytuacji, iż osoby otrzymują bardzo małe emerytury i kwalifikują się w dalszym ciągu do zasiłku stałego. Jedna osoba otrzymała 130,00 zł emerytury a i tak wypłacam jej różnice do zasiłku stałego. Nie wiem co zrobić z potrąceniem z ZUS, ponieważ organ ten dokonał części potrącenia wypłaconego zasiłku stałego za ten sam wcześniejszy okres za który przysługiwała emerytura z pierwszej wypłaty świadczenia, pozostałej kwoty nie da się potrącić, gdyż jest tak niska, iż wolna od potrąceń. Czy powinnam w takim wypadku zwrócić te pieniądze do ZUS, skoro osoba i tak nadal korzysta z zasiłku stałego? na jaką podstawę prawną się powołać?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Malwinka

Napisano: 08 sie 2015, 23:37

art 37 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej - zasiłek stały nie przysługuje osobie posiadającą rentę zus
sss

Napisano: 09 sie 2015, 16:34

Do sss
Zła interpretacja
zzzz

Napisano: 10 sie 2015, 8:21

są różne interpretacje - dlatego lepiej napisz o interpretację przepisu do ministerstwa
abc

Napisano: 10 sie 2015, 9:05

Dla mnie logicznym jest, że jeżeli kwota renty czy emerytury jest tak niska jak powyżej napisano, to wypłacałabym różnice - nie zwracałabym się o zwrot bo to jakieś nienormalne. Ale warto zapytać bo są wątpliwości. Pewnie nie przewidział ustawodawca, że ludzie takie marne grosze będą otrzymywać.

Ustawa o pomocy społecznej ust 4." W przypadku zbiegu uprawnień do zasiłku stałego i renty socjalnej, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego, dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania lub zasiłku dla opiekuna, zasiłek stały nie przysługuje."

art. 99 "

Art. 99. 1." Osobie, której przyznano emeryturę lub rentę za okres, za który wypłacono zasiłek stały lub zasiłek okresowy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz inne organy rentowe, które przyznały emeryturę lub rentę, wypłacają to świadczenie pomniejszone o kwotę odpowiadającą wysokości wypłaconych za ten okres zasiłków i przekazują te kwoty na rachunek bankowy właściwego ośrodka pomocy społecznej.
2. W przypadku zasiłku okresowego przyznanego rodzinie świadczenie pomniejsza się o część kwoty przypadającą na tę osobę, której przyznano emeryturę lub rentę.
3. Kwota pomniejszenia, o której mowa w ust. 1, nie może być wyższa niż przyznana za ten okres kwota emerytury lub renty."
wwz

Napisano: 10 sie 2015, 9:36

Ja pisałam do ministerstwa i otrzymałam odpowiedź, że się należy jeżeli dostaje rentę lub emeryturę niższą od kryterium dochodowego ( np. osoba samotna u mnie otrzymuje emeryturę w kwocie 440zł i wypłacam jej w dalszym ciągu zasiłek stały)" ust. 4 zawiera katalog wymieniający świadczenia niepodlegające łączeniu z zasiłkiem stałym jest katalogiem zamkniętym. W związku z tym jest możliwe pobieranie zasiłku stałego oraz emerytury lub renty" jeżeli spełnia kryteria przewidziane przez ustawę o pomocy społecznej.
Nora2

Napisano: 10 sie 2015, 12:06

Nora2 i tak to powinno wyglądać, super ;)
wwz

Napisano: 11 sie 2015, 7:36

Dziękuje :) super, że masz interpretację z ministerstwa :)
Malwinka

Napisano: 11 sie 2015, 11:57

Do Nora 2. Bardzo proszę o przesłanie interpretacji na adres [email protected]
Dziękuję :)
ula 2

Napisano: 21 sty 2016, 15:57

Nora 2. Bardzo proszę o przesłanie interpretacji na adres [email protected]
Z góry dziękuję :)
Kinga1

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]