Zdjęcie na łamach gazety- Program Aktywizacja i Integracja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 sie 2015, 13:22

Witam, mam takie zapytanie- zakończyliśmy właśnie realizować Program Aktywizacja i Integracja. Wsparciem objęliśmy 7 osób Chcę dać informację do gazety na temat tego programu (był realizowany u nas 1-szy raz). Mam również zdjęcia na którym są osoby biorące udział w tym projekcie. Gazeta chciałaby jakieś zdjęcie, żeby artykuł był bogatszy, atrakcyjniejszy- wiadomo- lepiej ze zdjęciem. Osoby biorące udział w tym projekcie wstępnie ustnie zgodziły się na publikację swojego wizerunku. Oczywiście wezmę od nich zgody na piśmie.. Co o tym sądzicie, czy pokazywać te osoby w gazecie (projekt był realizowany wspólnie z Urzędem Pracy- i wtedy ewentualnie- jak ma wyglądać taka zgoda na publikację wizerunku- jakiś wzór bym prosiła), czy dać sobie spokój z tym zdjęciem i tylko informację do gazety. Poradźcie coś
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 07 sie 2015, 14:17

weź oświadczenie na piśmie, że wyrażają zgodę na wykorzystanie swojego wizerunku w celu promocji PAI (zajrzyj do ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ale nie pamiętam, który artykuł)
Zanim opublikują, przeczytaj artykuł i zadbaj, by nie było tam informacji, że to osoby wykluczone, biedne, doświadczone patologią itd. Najlepiej niech któraś z osób uczestniczących też przeczyta i powie, czy treść artykułu jest akceptowalna. Oczywiście zdjęcia są ok, a osoby będą się chwalić, że były w gazecie. Tylko ta treść ;) trzeba sprawdzić, bo redaktorzy czasem nie mają wyobraźni/wyczucia.
betta27

Napisano: 07 sie 2015, 15:05

Dzięki betta za krótką i treściwą informację. tak zrobię.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 07 sie 2015, 23:52

Uzyskiwałam zgodę, nie robiłam zdjęć twarzy. Zdjęcia z tyłu lub z dużego oddalenia.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x