ankieta do pracy dyplomowej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 sie 2015, 18:03

Jestem studentką trzeciego roku pracy socjalnej z Łomży

Proszę o wypełnienie ankiety służącej mi do badań dyplomowych. Ankieta jest anonimowa, a wyniki posłużą wyłącznie celom naukowym.

https://www.survio.com/survey/d/R5R9W1B4V0W9S9K8A

Dziękuję za poświęcony czas.
Bardzo proszę o pomoc, to dla mnie bardzo ważne.

Załączam, iż komisja etyki zatwierdziła ankietę jak i sposób prowadzenia badań.
Studentka_

Napisano: 08 sie 2015, 18:25

Proponuję użyć w ankiecie nazwy pomoc społeczna... użyta nazwa opieka społeczna jest archaiczna... określa system pomocy przed 1990 rokiem. Aby zobrazować o co chodzi, podam przykład Policji... nikt już nie nazywa tej instytucji archaicznym terminem Milicja.
porada

Napisano: 09 sie 2015, 8:27

„Czy według Pana/ Pani opinii obowiązujące ustawy o opiece społecznej....” - chodzi prawdopodobnie o system prawny, dokumenty rangi ustawy, które odnoszą się do kwestii warunków życia obywateli m.in. ustawa o pomocy społecznej, ustawa o świadczeniach rodzinnych, ustawa o dodatkach mieszkaniowych, ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, ustawa o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.

Jeśli chodzi o ustawę o opiece społecznej, to taka ustawa istniała od 1923 roku, po II wojnie światowej również obowiązywały jej zapisy.
https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.1923 ... cznej.html

Do realiów PRL dostosowały ją dekret i ustawy zmieniające:
  • 1. Dekret z dnia 22 października 1947 r. w sprawie mocy obowiązującej niektórych przepisów ustawodawstwa z zakresu opieki społecznej.
    2. USTAWA z dnia 7 kwietnia 1949 r. o przekazaniu Ministrowi Oświaty zakresu działania Ministra Pracy i Opieki Społecznej w przedmiocie opieki społecznej nad dziećmi i młodzieżą
    3. USTAWA z dnia 4 lutego 1950 r. o przekazaniu Ministrowi Zdrowia zakresu działania Ministra Pracy i Opieki Społecznej w przedmiocie opieki społecznej nad dziećmi do lat trzech oraz nad kobietami ciężarnymi i karmiącymi
Ustawa o opiece społecznej z 1923 obowiązywała jeszcze w roku 1990. Do realiów transformacji ustrojowej dostosowała ją USTAWA z dnia 17 maja 1990 r. o podziale zadań i kompetencji określonych w ustawach szczególnych pomiędzy organy gminy a organy administracji rządowej oraz o zmianie niektórych ustaw.

W listopadzie 1990 roku uchwalono ustawę o pomocy społecznej, która weszła w życie w styczniu 1991 roku, była wielokrotnie nowelizowana. Obecnie kwestie pomocy społecznej w Polsce reguluje ustawa z 2004 roku z późniejszymi zmianami. https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0040640593
angoc

Napisano: 10 sie 2015, 8:53

dziwię się że komisja etyki zatwierdziła tą pracę - tyle błędów tam.... i brak spójności i jakiejś celowości. no ale powodzenia na obronie!
hwg

Napisano: 10 sie 2015, 10:35

Widzę, że ta ankieta bada dwie kwestie:

1. Przygotowanie do pracy z osobami z grupy LGBTQ
2. Skalę zjawiska homofobii w grupie zawodowej pracowników socjalnych
angoc

Napisano: 10 sie 2015, 12:14

Ciekawe te kwestie.
Ares30

Napisano: 11 sie 2015, 10:17

Skrajnie niedokładna i miejscami tendencyjna ankieta. Odpowiedziałem na wszystkie, ale na 100% źle to zinterpretujesz, zbyt ogólnie.
abc

Napisano: 11 sie 2015, 11:05

Witam, Ankieta wypełniona. Sam jestem absolwentem pracy socjalnej w Łomży ale dopuszczenie stwierdzenia "opieka społeczna" jest wręcz nieprawdopodobne..
AID

Napisano: 11 sie 2015, 22:35

Powodzenia na obronie i proszę pamiętać:
OPIEKA SPOŁECZNA w naszym kraju nie istnieje
Jest POMOC SPOŁECZNA
zzzz

Napisano: 11 sie 2015, 22:49

mam pytania - czy ta ankieta to jakaś kpina?
czy to "narzędzie" było jakoś testowane?
co pokazały testy - pewnie nie było takiego działania!
ale POWODZENIA W OPIECE SPOŁECZNEJ!
ja socjolog

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x