nk a ubezwłasnowolnienie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 05 lis 2015, 15:23

Czy u osoby częściowo ubezwłasnowolnionej (opiekunem jest matka) można zakładać i prowadzić procedure NK?
Jestem nowym członkiem zespołu i to moja pierwsza sprawa. Ofiarą przemocy domowej jest matka - sprawca jej syn, który właśnie jest częściowo ubezwłasnowolniony. NK założyła Policja ,która była na interwencji gdyż sprawca był pod wpływem alkoholu i się odgrażał matce, nękał ją. Sprawca jest leczony psychiatrycznie i stąd też ubezwłasnowolnienie. Może chaotycznie to opisałam , ale proszę niech się ktoś wypowie w temacie. Według mnie taka osoba (ubezwłasnowolniona) traktowana jest jak małolat i wobec niego nie można prowadzić procedury. Małolaty reprezentuje opiekun lub rodzic a co w opisanym przypadku? Kiedy matka i jednocześnie opiekun jest ofiarą?
nowa74

Napisano: 18 lis 2015, 14:59

ja myślę inaczej nk można założyć poniewaz rozporządzenie nie mówi ze os ubezwłasnowolnionej nie mozna zalozyc formularza. Przeciez wówczas jednym z działań będzie wysłanie pisma do sądu np oobowiazkowe umieszczenie w zakładzie dla psychicznie chorych lub inne działania względem tej osoby.
gops13

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x